Wordt u ontslagen in uw proeftijd, dan kunt u WW aanvragen. U heeft een brief nodig van de werkgever waarin staat dat u niets verkeerd heeft gedaan. Meer over de regels die gelden in de proeftijd leest u op rijksoverheid.nl.

U heeft meestal recht op WW als u samen met uw werkgever besluit dat uw dienstverband stopt. In de overeenkomst die u allebei tekent moet dan wel staan dat de werkgever het voorstel heeft gedaan voor het ontslag. En dat u niet iets verkeerd heeft gedaan.

Bent u ziek? Vraag dan juridisch advies voordat u akkoord gaat met ontslag. Het kan zijn dat u geen recht heeft op een uitkering.

Ontslag op staande voet is een uitzondering. Als u hierna WW aanvraagt, onderzoeken wij of het aan u ligt dat u werkloos bent geworden. Als dat zo is, krijgt u geen WW-uitkering.

Na ontslag op staande voet stopt ook direct uw loon. Zoek daarom zo snel mogelijk juridische hulp als dit u overkomt. Het Juridisch Loket legt uit wat u kunt doen bij ontslag op staande voet.

Voor uw recht op WW is het belangrijk dat u niet bent ontslagen omdat u iets verkeerd heeft gedaan. Verder moet u voldoen aan de voorwaarden voor WW.

De WW gaat in na uw opzegtermijn.

Als u met uw werkgever geen of een te korte opzegtermijn heeft afgesproken, dan krijgt u de eerste tijd nog geen WW. Bij het toekennen van een WW-uitkering gaan wij namelijk uit van de fictieve opzegtermijn. Dat is de opzegtermijn die u wettelijk gezien had moeten hebben.

Bij ontslag in de proeftijd gaat de WW meteen in, omdat er geen opzegtermijn geldt.