Re-integreren in een andere functie kan op verschillende manieren:
- bij de eigen werkgever
- bij een andere werkgever
- via detachering
- werknemer start eigen bedrijf
Re-integreren bij de eigen werkgever noemen we het eerste spoortraject. De andere manieren noemen we het tweede spoortraject.
Werkgever en werknemer zoeken binnen of buiten het bedrijf samen naar ander passend werk:
- Werk dat zoveel mogelijk aansluit bij het eerdere werk van de werknemer.
- Werk dat een werknemer met deze ziekte kan doen. Als de gezondheid van de werknemer verandert, dan kan het passend werk ook veranderen.
- Werk met hetzelfde aantal uren als de oude functie.
- Werk met een reistijd van maximaal 2 uur per dag.
Na 6 maanden ziekte kan werk op een lager niveau ook passend zijn.
Een werknemer moet altijd passend werk accepteren. Weigert de werknemer dit, dan mag de werkgever minder loon betalen of zelfs loon inhouden.
Werkgever en werknemer zoeken samen actief naar werk binnen de organisatie.
Werkgever helpt werknemer aan het werk
De werkgever helpt de zieke werknemer zo goed mogelijk weer aan het werk. De werkgever onderzoekt of er passend werk is binnen de organisatie. Bijvoorbeeld door taken met een andere werknemer te wisselen die meer passend zijn bij de gezondheidssituatie van de werknemer. Of door de werknemer te laten solliciteren op vacatures.
Werknemer zoekt actief mee
De werknemer kan zelf ook voorstellen doen. Ook als hiervoor aanpassingen nodig zijn. De werkgever kan deze voorstellen alleen afwijzen als hier erg belangrijke redenen voor zijn.
Is er geen passende baan voor de werknemer bij de eigen werkgever? Zoek dan samen naar een baan bij een andere organisatie. Re-integratiebedrijven kunnen hierbij helpen.
Werkgever zoekt via poortwachtercentrum
De werkgever kan zo zoeken naar een andere werkgever:
- via het netwerk
- als de werkgever onderdeel is van een onderneming die eigenaar is van meerdere bedrijven: bij een zusterbedrijf via een regionaal Poortwachtercentrum. Dit is een netwerk van werkgevers die elkaar helpen bij de re-integratie van hun zieke werknemers
Meerdere werkgevers
Als de zieke werknemer meerdere werkgevers heeft, dan kunnen die samenwerken aan de re-integratie. Misschien is de re-integratie of een uitbreiding van uren wel mogelijk bij de andere werkgever.
Wanneer in dienst bij nieuwe werkgever
De werknemer kan voor of na het einde van de eerste 2 jaar ziekte (104 weken) bij de nieuwe werkgever in dienst gaan. De nieuwe werkgever betaalt dan ook het loon. Afhankelijk van de WIA-beslissing vult UWV dit eventueel aan met een WGA-uitkering. Vaak kan de werknemer gebruikmaken van de no-riskpolis.
Bij re-integratie zijn er ook aantal mogelijkheden om de werknemer weer te laten werken. Zoals scholing, aanpassingen aan de werkplek of voorzieningen.
Omscholing naar passend werk bij re-integratie
Een opleiding kan helpen om werk passend te maken. Een werkgever en werknemer bespreken dan samen welke omscholing nodig is en wie de kosten betaalt.
Aanvragen vergoedingen bij re-integratie
De werkgever kan een vergoeding aanvragen voor aanpassingen aan de werkplek.
Een werknemer kan zelf bij UWV ondersteuning aanvragen die werk mogelijk maakt. Zoals aanpassingen aan de auto, of misschien hulp van een jobcoach bij het plannen en organiseren.
Re-integreren via detachering
Een werknemer kan ook via detachering weer gaan werken. De werknemer blijft dan in dienst bij de werkgever, maar re-integreert voor een bepaalde tijd bij een andere werkgever.
Re-integreren door eigen bedrijf te starten
Een werknemer kan ook ervoor kiezen om een eigen bedrijf te starten.