- Werkgevers kunnen een vergoeding krijgen voor niet-meeneembare aanpassingen aan de werkplek voor werknemers met een ziekte of handicap.
- Met de compensatieregeling oudere werknemers krijgen werkgevers looncompensatie voor werknemers die geboren zijn voor 1 januari 1962. En vanuit een WW-uitkering in dienst zijn gekomen.
- Werkgevers kunnen een vergoeding krijgen voor een interne jobcoach die werknemers met een ziekte of handicap begeleidt.
- Het loonkostenvoordeel (LKV) is een tegemoetkoming voor werkgevers die oudere werknemers en werknemers met een arbeidsbeperking in dienst hebben of nemen.
- Het lage-inkomensvoordeel (LIV) is een jaarlijkse tegemoetkoming die werkgevers krijgen voor werknemers met een laag loon.
- Met loondispensatie krijgen werkgevers een deel van de loonkosten vergoed voor werknemers met een Wajong- of IVA-uitkering.
- Loonkostensubsidie is voor werkgevers die iemand met een ziekte of handicap in dienst nemen.
- De no-riskpolis is voor werknemers die ziek zijn of waren, of een andere arbeidsbeperking hebben. De werkgever maakt hierdoor minder kosten.
- Bij een proefplaatsing werkt iemand met een uitkering 2 maanden op proef bij een werkgever. De werkgever hoeft dan geen loon te betalen.
- Met de werkkostenregeling (Belastingdienst.nl) geeft een werkgever een vergoeding aan een werknemer met een Wajong-uitkering. Deze vergoeding wordt niet verrekend met de uitkering.
Voor welke werknemers
Als werkgevers willen weten welke regelingen voor iemand gelden, kunnen zij opzoeken of hun werknemer of sollicitant in het doelgroepregister staat. Ook kunnen zij met een regelhulp van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kijken welke regelingen gelden.
Daarnaast kunnen werkgevers vragen of iemand een uitkering heeft of had. Werknemers zijn niet verplicht om dit te vertellen. Wel moet een werknemer vertellen dat de no-riskpolis geldt als de werkgever hier na 2 maanden naar vraagt.
Hulp van werkgeversservicepunt
Werkgevers kunnen bij vragen contact opnemen met het WerkgeversServicepunt (werk.nl) in de regio. Zij geven per situatie informatie en advies.
Contact met gemeente
Werkgevers kunnen ook contact opnemen met de gemeente die een werknemer begeleidt. De gemeente weet welke voorzieningen en middelen er beschikbaar zijn.