Werkgevers kunnen alleen loondispensatie aanvragen als het volgende geldt:

  • De werknemer heeft een Wajong-uitkering. Door een tijdelijke regeling kan dit ook voor mensen met een IVA-uitkering.
  • De werknemer kan door een ziekte of handicap minstens een half jaar minimaal 25% minder werk aan dan andere werknemers in dezelfde functie.

Werkgevers moeten het werknemers vertellen als ze de loondispensatie gaan aanvragen. En ook waarom ze dat doen en hoeveel minder loon ze willen gaan betalen.

Loondispensatie aanvragen en verlengen doet de werkgever met het formulier ‘Aanvragen voorziening werkgever’ op het werkgeversportaal.

Na de aanvraag: onderzoek

Na de aanvraag doen wij onderzoek. Meestal nodigen wij de werknemer uit voor een gesprek met een arbeidsdeskundige.

Vaak komt deze ook langs op de werkplek. De arbeidsdeskundige kijkt naar de werkzaamheden en hoe de werknemer ze uitvoert. Ook is er een gesprek met de werkgever en de werknemer.

Loonwaardebepaling

Met het onderzoek bepalen we welk loon past bij het werk dat de werknemer in een bepaalde tijd kan doen. Dit noemen we ‘loonwaarde’.

De werkgever krijgt loondispensatie als het volgende geldt:

  • De loonwaarde is 75% of lager dan de loonwaarde van een werknemer in dezelfde functie.
  • De loonwaarde is lager dan het wettelijk minimumloon.

In deze video wordt de loonwaarde uitgelegd.

Als de werkgever de loondispensatie krijgt, vult UWV het loon van de werknemer aan. Hoeveel hangt af van de persoonlijke situatie van de werknemer.

Met de Rekenhulp Wajong kunnen werknemers zelf berekenen hoe hoog het inkomen per maand wordt. Hiervoor is het percentage van de loonwaarde nodig. Dat percentage staat in de brief die UWV naar de werkgever en werknemer stuurt als de aanvraag voor loondispensatie is goedgekeurd.

Duur loondispensatie

De loondispensatie duurt een half jaar tot 5 jaar. Verlenging is mogelijk, maar uiteindelijk moet de werknemer hetzelfde gaan verdienen als andere werknemers.