Dit heet ook wel ‘disfunctioneren’. De werknemer voldoet dan niet aan de functie-eisen. Dit komt niet door ziekte, handicap, of gebrekkige arbeidsomstandigheden. De werkgever moet aantonen dat de werknemer genoeg kans heeft gekregen om zich te verbeteren. En laten zien dat herplaatsing niet mogelijk is.
De werknemer doet dingen waarvan duidelijk is dat ze niet mogen. Bijvoorbeeld te laat komen of werk weigeren.
Hieronder valt ook ‘ernstig verwijtbaar handelen of nalaten’. Dit is gedrag waarvoor een werknemer ook op staande voet had kunnen worden ontslagen, zoals diefstal. Bij ernstig verwijtbaar handelen kan de kantonrechter de arbeidsovereenkomst meteen beëindigen. En geen of een lagere transitievergoeding toekennen.
Niet meewerken aan re-integratie
Dit is een speciale vorm van verwijtbaar handelen. In dit geval moet de werkgever eerst stoppen loon te betalen. Weigert de werknemer nog steeds om mee te werken aan de re-integratie, dan kan dit een reden voor ontslag zijn. Voor de onderbouwing van het verzoek bij de kantonrechter is een deskundigenoordeel van UWV nodig.
De werknemer meldt zich vaak ziek en weer beter. Dit is alleen een reden voor ontslag als de gevolgen voor het bedrijf te groot zijn.
- Het verzuim komt niet door gebrekkige arbeidsomstandigheden.
- Het is niet waarschijnlijk dat de situatie binnen 26 weken verbetert.
- De werkgever kan laten zien dat herplaatsing niet mogelijk is.
- Bij het verzoek om ontbinding zit een deskundigenoordeel van UWV.
De werknemer weigert bepaald werk te doen vanwege religieuze, ethische of politieke bezwaren. Het is niet mogelijk het werk zo aan te passen dat de werknemer het wel kan doen. De werkgever kan laten zien dat herplaatsing niet mogelijk is.
De relatie tussen werkgever en werknemer is ernstig verstoord. Maatregelen om de relatie te verbeteren hebben niet geholpen. De werkgever kan laten zien dat herplaatsing niet mogelijk is.
Is de verstoorde verhouding is ontstaan door de werkgever? Dan kan de kantonrechter de werknemer bij ontslag een geldbedrag toekennen. Dit heet een ‘billijke vergoeding’.
Hieronder vallen redenen die niet in de wet staan. Bijvoorbeeld: de werknemer zit in de gevangenis. Of: de werkgever en de werknemer zijn het niet eens over de plannen voor het bedrijf. De werkgever kan laten zien dat herplaatsing niet mogelijk.
Er zijn verschillende redenen voor ontslag, die op zichzelf niet voldoende zijn voor een ontbinding. Maar de combinatie van de ontslagredenen wel. Dit noemen we ‘cumulatiegrond’. Bij ontslag op cumulatiegrond kan de rechter extra geldbedragen toekennen aan de werknemer, naast de transitievergoeding.
Sommige ontslagredenen kunnen niet worden gecombineerd:
- bedrijfseconomische redenen
- langdurige arbeidsongeschiktheid
- gewetensbezwaar
Op rechtspraak.nl staat meer informatie over de procedure bij de kantonrechter. De Rijksoverheid heeft brochures over ontslag voor werkgevers en voor werknemers.