Bij een twee- of meerling heeft de ouder voor elk kind recht op maximaal 9 werkweken betaald ouderschapsverlof. Een tweeling betekent dus dat het verlof dubbel zo lang kan duren, en de uitkering dus ook. Bij adoptie van 2 of meer kinderen, heeft de ouder hier ook recht op.

Bij pleegzorg of wanneer de ouder gaat samenwonen met meerdere kinderen tegelijk (bijvoorbeeld met kinderen van de partner) duurt het verlof maximaal 9 werkweken. Het maakt dan niet uit hoeveel kinderen er tegelijk in het gezin zijn opgenomen. Of met hoeveel kinderen de ouder is gaan samenwonen.

Bij een meerling kan de ouder voor elk kind maximaal 3 betaalverzoeken indienen. Bij een twee- of meerling kunnen dat er dus meer dan 3 binnen 1 jaar zijn. Bij adoptie van 2 of meer kinderen, kan dit ook.

Bij pleegzorg of wanneer de ouder gaat samenwonen met meerdere kinderen tegelijk, dan kan de ouder maximaal 3 betaalverzoeken doen. Het aantal kinderen maakt daarbij niet uit.

De werkgever dient de betaalverzoeken in bij UWV. Directeur-grootaandeelhouders (dga’s) en alfahulpen dienen hun betaalverzoeken zelf in bij UWV.

De hoogte van de uitkering is gelijk aan die bij 1 kind. Maar de uitkering kan dus wel langer duren in deze 2 situaties:

  • bij twee- en meerlingen
  • bij adoptie van meerdere kinderen tegelijk