Direct naar inhoud

Inloggen

    Uitkering betaald ouderschapsverlof aanvragen

    De werkgever vraagt de uitkering betaald ouderschapsverlof voor de ouder aan. Een directeur-grootaandeelhouder (dga) of alfahulp doet dit zelf. De aanvraag is altijd achteraf.

    Uitkering aanvragen door werkgever

    De werkgever vraagt de uitkering betaald ouderschapsverlof voor de ouder aan via de Verzuimmelder in het werkgeversportaal of via Digipoort. Kies voor de melding ‘WAZO-verlof’.

    Lukt het niet via het werkgeversportaal, dan kan de aanvraag ook via het formulier Aanvragen WAZO-uitkering.

    Uitkering aanvragen door dga of alfahulp

    Een dga of alfahulp vraagt de uitkering betaald ouderschapsverlof zelf aan via Mijn UWV.

    De volgende personen kunnen de uitkering alleen aanvragen door te bellen met UWV:

    • mensen die voor minder dan 4 dagen per week werken als hulp in de huishouding voor iemand met een persoonsgebonden budget (pgb)
    • zorgverleners die voor minder dan 4 dagen per week werken voor iemand met een persoonsgebonden budget

    Het verlof met werkgever bespreken

    De ouder bespreekt het verlof minimaal 2 maanden voor de eerste verlofdag met de werkgever. De ouder neemt het verlof op binnen 1 jaar na de geboorte van het kind. Bij adoptie of pleegzorg moet dit binnen 1 jaar na opname in het gezin en voordat het kind 8 jaar is.

    Achteraf aanvragen

    De werkgever, dga of alfahulp vraagt de uitkering achteraf bij ons aan, en alleen voor hele werkweken verlof. Dit kan op zijn vroegst nadat de ouder minimaal 1 keer het aantal uren van de werkweek verlof heeft opgenomen. De werkgever, dga of alfahulp vraagt de uitkering aan binnen 1 jaar en 3 maanden na de eerste verlofdag. Alleen dan kunnen zij het hele bedrag krijgen.

    Betaalverzoeken indienen

    De aanvraag is meteen het eerste betaalverzoek voor de uitkering betaald ouderschapsverlof. Als de werknemer, dga of alfahulp het verlof in delen opneemt, dan kan de werkgever, dga of alfahulp na de aanvraag nog maximaal 2 keer een betaalverzoek indienen, steeds nadat die een deel van het verlof heeft opgenomen. Werkgevers doen dat via het werkgeversportaal of via Digipoort. Lukt dat niet, dan kan dat met het formulier Indienen betaalverzoek betaald ouderschapsverlof. Dga’s en alfahulpen doen dit via Mijn UWV of met het formulier ‘Indienen betaalverzoek voor betaald ouderschapsverlof’.

    Wil de ouder de uitkering in 1 keer ontvangen, dan moet die eerst het volledige verlof hebben opgenomen. De aanvraag is dan meteen het betaalverzoek voor de hele uitkering.

    Benodigde gegevens

    Bij de aanvraag van de uitkering betaald ouderschapsverlof zijn de volgende gegevens nodig:

    • de geboortedatum van het kind. Als de werknemer een meerling heeft gekregen, is alleen de geboortedatum van het jongste kind nodig
    • de begindatum van het betaald ouderschapsverlof
    • het aantal werkweken dat de werknemer, dga of alfahulp betaald ouderschapsverlof heeft opgenomen (minimaal 1 week en maximaal 9 weken)

    Het is belangrijk en verplicht dat de werknemer, dga of alfahulp op het eerste betaalverzoek verklaart dat die het aantal weken verlof al heeft opgenomen.

    Beoordeling binnen 4 weken

    Wij bekijken of de ouder recht heeft op de uitkering en hoe hoog het bedrag is. Na de aanvraag volgt binnen 4 weken onze beslissing. Dga’s en alfahulpen krijgen die via Mijn UWV.

    Wijzigt er iets na de aanvraag, geef de wijziging dan meteen aan ons door.

    Mogen wij u kort nog wat vragen over uw chatgesprek?