Werknemers met de aantekening ‘arbeid is vrij toegestaan’ hebben geen werkvergunning nodig. Deze aantekening staat in de verblijfsvergunning van de werknemer of op een sticker in het paspoort. Zolang de aantekening ‘arbeid is vrij toegestaan’ geldig is mag de werknemer zonder werkvergunning in Nederland werken. De werkgever kan vragen stellen over deze aantekening aan de IND.
Werknemers van buiten de EU/EER of Zwitserland die vrijwilligerswerk doen in Nederland, hebben geen werkvergunning nodig. Voor hen gelden wel de volgende voorwaarden:
- De werknemer heeft een verblijfsvergunning.
- Het werk is onbetaald. Een vergoeding mag, maar alleen als deze niet hoger is dan het maximum voor vrijwilligersvergoedingen (belastingdienst.nl).
- De organisatie waarvoor de werknemer werkt maakt geen winst.
- Het werk is belangrijk voor de maatschappij. Bijvoorbeeld wandelen met ouderen of werk in een buurthuis of kerk.
Vrijwilligersverklaring aanvragen
De organisatie waarvoor de werknemer als vrijwilliger gaat werken, moet bij ons een vrijwilligersverklaring aanvragen.
De volgende voorwaarden gelden voor de vrijwilligersverklaring:
- De vrijwilligersverklaring is 3 jaar geldig.
- De vrijwilligersverklaring geldt voor het soort werk waarvoor de organisatie de verklaring aanvraagt. Dit betekent dat de organisatie niet opnieuw een vrijwilligersverklaring aan hoeft te vragen als meer werknemers hetzelfde vrijwilligerswerk gaan doen.
- Zodra de organisatie de ontvangstbevestiging van de aanvraag per post heeft ontvangen, mag de werknemer starten met vrijwilligerswerk.
- Als wij de aanvraag afwijzen, moet de werknemer stoppen met vrijwilligerswerk.
Een zelfstandig ondernemer hoeft geen werkvergunning aan te vragen als deze aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:
- De zelfstandig ondernemer heeft een verblijfsvergunning waarop ‘arbeid als zelfstandige’ staat.
- De zelfstandig ondernemer doet het soort werk waarvoor de verblijfsvergunning is aangevraagd.
Er zijn 2 groepen werknemers die in het buitenland wonen, voor korte tijd in Nederland werken en geen werkvergunning nodig hebben:
Een werknemer die naar Nederland komt voor overleg of om een contract te sluiten, heeft geen werkvergunning nodig in de volgende situatie:
- De werknemer werkt in een periode van 1 jaar maximaal 13 weken in Nederland.
Een artiest die naar Nederland komt om op te treden of een sporter die naar Nederland komt om deel te nemen aan een wedstrijd heeft geen werkvergunning nodig in de volgende situatie:
- De artiest of sporter werkt in een periode van 13 weken maximaal 6 weken achter elkaar in Nederland.
Als het gaat om vast werk waarbij verschillende buitenlandse werknemers elkaar afwisselen, moet de werkgever wel voor elke werknemer een werkvergunning aanvragen.
Een werkgever hoeft geen werkvergunning aan te vragen voor een werknemer die aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:
- De werknemer heeft de verblijfsvergunning ‘overplaatsing binnen een onderneming’ (ind.nl).
- De werknemer werkt in een periode van 180 dagen maximaal 90 dagen bij de werkgever.
Als een overgeplaatste werknemer bij een werkgever komt te werken moet de werkgever dat aan UWV laten weten via het formulier 'Melding van overplaatsing binnen een onderneming vanuit een ander EU-land'.
Als aan de volgende 3 voorwaarden is voldaan, hoeft de werkgever geen werkvergunning aan te vragen voor werknemers uit het buitenland die tijdelijk in Nederland werken:
- De werkgever is als dienstverlener gevestigd in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland.
- De werkgever heeft werknemers in dienst van buiten de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland. Met deze werknemers komt de werkgever naar Nederland.
- Deze werknemers hebben een werkvergunning- en verblijfsvergunning in een land binnen de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland.
De werkgever moet de werknemers melden op postedworkers.nl een website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Een kennismigrant is een hoogopgeleide werknemer die met wetenschappelijke kennis bijdraagt aan de economie. Voor een kennismigrant van buiten de EU/EER of Zwitserland die langer dan 90 dagen in Nederland komt werken, hoeft de werkgever geen werkvergunning aan te vragen.
De werkgever moet wel een verblijfsvergunning aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De werkgever vraagt de verblijfsvergunning aan via de ‘nationale kennismigrantenregeling’. Alleen een door de IND erkende werkgever kan deze verblijfsvergunning voor kennismigranten (ind.nl) aanvragen. Deze verblijfsvergunning geeft toestemming om in Nederland te wonen en te werken.
Met een Europese blauwe kaart kan een hoogopgeleide werknemer uit een ander land binnen de EU zonder werkvergunning in Nederland zakendoen in een van de volgende situaties:
- De werknemer heeft een blauwe kaart die is afgegeven door een ander land binnen de EU.
- Het gaat om zakelijke activiteiten die aansluiten bij het arbeidscontract van de blauwe kaarthouder dat is opgesteld in het land waar de werknemer de blauwe kaart heeft gekregen.
- De werknemer heeft een vergunning als langdurig ingezetene, afgegeven door een ander land binnen de EU. Ook heeft deze persoon eerder een blauwe kaart gehad.
- De werknemer komt voor korte tijd in Nederland werken, maximaal 90 dagen (in een periode van 180 dagen). Dit geldt voor de volgende werkactiviteiten:
- Bij vergaderingen zijn, binnen of buiten het bedrijf.
- Maken van afspraken met bedrijven en instellingen.
- Naar conferenties of seminars gaan.
- Onderhandelen over zakelijke deals.
- Uitvoeren van verkoop- of marketingactiviteiten.
- Onderzoeken van zakelijke kansen.
- Volgen van een opleiding.
De werkgever hoeft de genoemde werkactiviteiten niet aan ons door te geven. Voor alle andere werkactiviteiten, of activiteiten die langer duren dan 90 dagen (in een periode van 180 dagen), moet de werkgever wel een werkvergunning aanvragen.
Een Nederlandse werkgever kan de Europese blauwe kaart aanvragen (ind.nl) voor een werknemer.
De internationale organisaties op de website wetten.nl hebben een afspraak met de EU dat zij voor buitenlandse werknemers geen werkvergunning nodig hebben.
Voor een student bouwkunde die bij de werkgever komt werken hoeft de werkgever geen werkvergunning aan te vragen als aan de volgende voorwaarden voldaan is:
- De student studeert aan een academie voor bouwkunst.
- De student moet werkervaring opdoen voor zijn opleiding.
- De student heeft een arbeidsovereenkomst.
- De beloning is volgens cao of marktconform. Dat betekent dat het loon normaal is voor het werk dat de student met deze kennis en ervaring doet.
- De student werkt maximaal 32 uur per week.
- Voordat de student bij de werkgever komt werken moet de werkgever dit bij ons melden met het formulier 'Melding voor tewerkstelling studenten Academie van Bouwkunst van buiten de EER'.