In bijzondere gevallen kunt u toch een WW-uitkering aanvragen nadat u zelf ontslag heeft genomen.

Ziek door werk

Als u ontslag neemt tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid heeft u soms recht op een WW- of Ziektewet-uitkering.

Partner verhuist voor werk

U kunt WW aanvragen als deze 2 situaties allebei gelden:

  • Het werk van uw partner verhuist vanwege reorganisatie, promotie of verhuizing van het bedrijf. Of uw partner was werkloos en vindt een baan in een andere plaats.
  • Door de verhuizing wordt de reistijd heen en terug naar uw baan meer dan 3 uur.

Bij het Juridisch Loket kunt u zien waar u aan moet denken als u zelf ontslag neemt. Het is handig om dit goed door te lezen. Het kan zijn dat u geen ontslag kunt nemen. Dit is het geval bij sommige tijdelijke contracten.

Soms is het niet redelijk om te blijven werken voor een werkgever. Bijvoorbeeld als die u bedreigt. Misschien wilt u daardoor per direct opstappen. Praat hierover altijd eerst met een rechtshulpverlener. Bijvoorbeeld om te kijken of u een WW-uitkering kunt krijgen. Op rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over ontslag nemen op staande voet.

Ontslag nemen tijdens uw proeftijd mag. Er geldt dan geen opzegtermijn. Maar u krijgt waarschijnlijk geen WW-uitkering als u zelf ontslag neemt tijdens uw proeftijd. U kunt misschien wel een bijstandsuitkering aanvragen bij uw gemeente. De regels voor een proeftijd staan op rijksoverheid.nl.

Voor oproepkrachten die ontslag willen nemen, geldt een opzegtermijn. Op juridischloket.nl vindt u informatie over de opzegtermijn voor nuluren- en min-maxcontracten.

Als u zelf ontslag neemt, geldt er geen bedenktijd. U kunt niet zomaar terugkomen op uw ontslag. Onderzoek dus goed wat de gevolgen zijn, voordat u uw arbeidsovereenkomst opzegt.