Beschut werk kan van alles zijn, op verschillende niveaus. Denk aan spullen inpakken, schoonmaken of technisch werk. Beschut werk kan ook buiten zijn. Bijvoorbeeld grasmaaien of de buurt netjes houden.

Vaste werkgever

Als u beschut werk doet, dan heeft u een vaste werkgever. Dat is vaak een sociaal ontwikkelbedrijf of de gemeente. Soms kunt u ook bij een gewone werkgever aan de slag. Dat verschilt per gemeente.

Loon bij beschut werk

Iemand die beschut werkt doet, verdient het minimumloon of meer. Werkgevers kunnen voor mensen die beschut werken loonkostensubsidie aanvragen bij de gemeente.

U kunt alleen beschut werk aanvragen als deze 4 situaties allemaal voor u gelden:

  • U heeft een uitkering.
  • U staat bij ons ingeschreven als werkzoekende.
  • U kunt alleen werken met begeleiding of aanpassingen aan uw werkplek werken. En een gewone werkgever kan u deze begeleiding of aanpassingen niet geven.
  • De gemeente helpt of heeft u geholpen bij het vinden van werk.

De gemeente kan voor u een Advies indicatie beschut werk aanvragen.

U kunt ook zelf beschut werk aanvragen met een Beoordeling arbeidsvermogen.

Met een positief advies gaat u naar de gemeente. Die moet dan zorgen dat u een beschutte werkplek krijgt.

Krijgt u een negatief advies van ons? En valt u onder de doelgroep van de Participatiewet (rijksoverheid.nl)? Dan kunt u naar uw gemeente gaan. Die helpt u bij het vinden van een baan. Of misschien krijgt u een uitkering van de gemeente.

Het advies geldt zolang uw situatie niet verandert.

Als uw aanvraag is afgewezen, dan kunt u na 1 jaar opnieuw beschut werk aanvragen. Als uw situatie verandert, dan mag u de aanvraag meteen opnieuw doen.