Direct naar inhoud

Inloggen

    Werkgeversportaal

    Mijn Gegevensdiensten

    Inloggen op andere portalen

    Meer informatie over inloggen

    Beoordeling arbeidsvermogen aanvragen

    U vraagt een beoordeling arbeidsvermogen aan als u door een ziekte of handicap niet kunt werken. Of als u alleen met hulp kunt werken. U krijgt dan misschien een Wajong-uitkering, een Indicatie banenafspraak of een positief Advies beschut werk.

    Welke ondersteuning

    Het ligt aan uw situatie welke ondersteuning u kunt krijgen.

    U kunt helemaal niet werken

    U kreeg op jonge leeftijd een ziekte of handicap. En u kunt daardoor helemaal niet werken. Ook niet in de toekomst. Dan heeft u geen arbeidsvermogen. Kies dan op het formulier voor een Wajong-uitkering.

    U kunt alleen met hulp werken

    U kunt bij een gewone werkgever werken. Maar het lukt u niet om per maand het minimumloon te verdienen. Kies dan op het formulier voor een Indicatie banenafspraak.

    Het lukt u niet om bij een gewone werkgever te werken, omdat u veel begeleiding of aanpassingen nodig heeft. Kies dan op het formulier voor een Advies indicatie beschut werk.

    Twijfelt u over welke ondersteuning u moet aanvragen? Gebruik dan de keuzehulp.

    Keuzehulp aanvraag beoordeling arbeidsvermogen

    Goed om te weten

    Met deze keuzehulp krijgt u een advies over welke ondersteuning het beste bij u past: een Wajong-uitkering, Indicatie banenafspraak of Advies indicatie beschut werk.

    Wajong-uitkering

    Een Wajong-uitkering kunt u alleen krijgen als u nu en in de toekomst niet kunt werken. Bijvoorbeeld omdat u op jonge leeftijd al een ziekte of handicap heeft gekregen. Of wanneer u een ziekte of handicap kreeg toen u een opleiding volgde.

    Voorbeeld: Jip heeft aangeboren hersenletsel. Hij moet regelmatig rusten. Hierdoor kan Jip nu en in de toekomst niet werken. Ook niet met begeleiding of hulpmiddelen. 

    Indicatie banenafspraak

    Met een Indicatie banenafspraak kunt u met begeleiding of een aanpassing aan de werkplek werken. Uw gemeente helpt u bij het vinden van een werkplek die bij u past.

    Voorbeeld: Nora kan bij een gewone werkgever werken, maar ze is erg snel afgeleid. Omdat Nora zich moeilijk kan concentreren, heeft ze soms hulp nodig bij haar werk. Hierdoor kan Nora niet zelfstandig het minimumloon verdienen.

    Advies indicatie beschut werk

    Bij een Advies indicatie beschut werk krijgt u extra begeleiding die is aangepast op wat u nodig heeft om te kunnen werken. Uw gemeente helpt u met het vinden van een werkplek die bij u past.

    Voorbeeld: Het lukt Sem niet om bij een gewone werkgever te werken. Dit komt omdat Sem extra veel begeleiding nodig heeft. En de aanpassingen en hulp die Sem nodig heeft om te werken zijn niet mogelijk bij een gewone werkgever.

      Hoeveel tijd kost dit?

      Het invullen van deze keuzehulp kost u ongeveer 2 minuten.

      Anoniem

      Uw antwoorden worden niet opgeslagen.

      Let op

      De uitkomst betekent niet dat u deze ondersteuning ook krijgt.

    Vragen met een * zijn verplicht.

    Leeftijd

    Leeftijd

    Wilt u doorgaan met de keuzehulp?

    Klachten

    Kreeg u klachten op of voor uw 18e verjaardag?

    Klachten

    Kreeg u de klachten tussen uw 18e en 30e verjaardag? En volgde u toen een opleiding?

    Klachten

    Wilt u doorgaan met de keuzehulp?

    Wat is uw situatie

    Kies de situatie die het best bij u past.

    Uitkomst keuzehulp

    Het heeft geen zin om een beoordeling arbeidsvermogen aan te vragen.

    Let op:

    U kunt geen Wajong-uitkering, Indicatie banenafspraak of Indicatie beschut werk krijgen. Wel heeft u recht op een AOW-uitkering.

    Uitkomst keuzehulp

    Heeft u nog vragen? Bel ons dan.

    Uw gemeente kan u helpen bij het vinden van werk of dagactiviteiten. Ook kunt u bij de gemeente een bijstandsuitkering aanvragen.

    Uitkomst keuzehulp

    Het heeft geen zin om een beoordeling arbeidsvermogen aan te vragen. U kunt geen Wajong-uitkering, Indicatie banenafspraak of Indicatie beschut werk krijgen.

    Let op:

    U kunt wel hulpmiddelen aanvragen als u die nodig heeft voor uw werk.

    Uitkomst keuzehulp

    Kies op de aanvraag voor een Indicatie banenafspraak. Krijgt u van ons de Indicatie banenafspraak? Dan kan uw gemeente u helpen bij het zoeken naar werk.

    Let op:

    Kijk voordat u de aanvraag doet of u voldoet aan de voorwaarden.

    Uitkomst keuzehulp

    Kies op de aanvraag voor een Advies indicatie beschut werk. Krijgt u een positief Advies beschut werk? Dan zorgt de gemeente voor een beschutte werkplek.

    Let op:

    Kijk voordat u de aanvraag doet of u voldoet aan de voorwaarden.

    Uitkomst keuzehulp

    Het heeft geen zin om nu een beoordeling arbeidsvermogen aan te vragen. Uw gemeente kan u helpen bij het vinden van dagactiviteiten. Ook kunt u bij de gemeente een bijstandsuitkering aanvragen.

    Als u wel weer kunt werken, kunt u misschien een Indicatie banenafspraak of een positief Advies beschut werk krijgen. Kunt u toch niet meer werken? Dan kunt u alsnog een Wajong-uitkering aanvragen.

    Uitkomst keuzehulp

    Het heeft geen zin om een beoordeling arbeidsvermogen aan te vragen.

    Let op:

    Uw gemeente kan u helpen bij het zoeken naar dagactiviteiten. Ook kunt u bij de gemeente een bijstandsuitkering aanvragen.

    Uitkomst keuzehulp

    Kies op de aanvraag voor een Wajong-uitkering. Krijgt u van ons de Wajong-uitkering? Dan krijgt u elke maand inkomsten van UWV. Uw gemeente kan u helpen bij het zoeken naar dagactiviteiten.

    Let op:

    Kijk voordat u de aanvraag doet of u voldoet aan de voorwaarden van een Wajong-uitkering.

    Uitkomst keuzehulp

    Heeft u nog vragen? Bel ons dan.

    Uitkomst keuzehulp

    Het heeft geen zin om een beoordeling arbeidsvermogen aan te vragen.

    Als u wel weer kunt werken, kunt u misschien een Indicatie banenafspraak of een positief Advies beschut werk krijgen. Kunt u toch niet meer werken? Dan kunt u bij uw gemeente een bijstandsuitkering aanvragen.

    Nodig bij de aanvraag

    Voor het invullen van het formulier heeft u bepaalde gegevens nodig. U moet ook documenten meesturen. Op de eerste pagina van het formulier staat wat u nodig heeft. Het is handig om de informatie te verzamelen voordat u het formulier invult.

    Beoordeling aanvragen
    Inloggen Mijn UWV

    Invultijd formulier: gemiddeld 1 uur
    Tussentijds opslaan mogelijk

    Aanvragen voor iemand anders

    U kunt de aanvraag voor iemand anders doen. De persoon voor wie de aanvraag is, moet het formulier wel ondertekenen.

    Als u jonger dan 18 jaar bent

    Als u onder de 18 bent, moet uw wettelijk vertegenwoordiger het formulier samen met u invullen en ondertekenen. Bijvoorbeeld uw ouders of een sociaal werker. Op de website van DigiD leest u hoe u deze persoon kunt machtigen.

    Na de aanvraag

    Dit gebeurt er na de aanvraag:

    • Binnen 5 werkdagen krijgt u via de post een brief. Hierin staat dat we uw aanvraag hebben ontvangen en wat de volgende stappen zijn.
    • Als we meer informatie nodig hebben om uw situatie te beoordelen, dan nemen we contact met u op.
    • U krijgt waarschijnlijk een uitnodiging voor een gesprek met een verzekeringsarts of arbeidsdeskundige. Of met allebei. U krijgt hierover een brief. Hierin staat met wie u een gesprek heeft, waar en wanneer. En wat u mee moet nemen. De gesprekken zijn 2 tot 8 weken na uw aanvraag.
    • Binnen 14 weken na de ontvangstbevestiging krijgt u een brief. Hierin staat of u arbeidsvermogen heeft. En of u een Wajong-uitkering, Indicatie banenafspraak of positief Advies beschut werk krijgt. Het rapport van de verzekeringsarts of arbeidsdeskundige zit bij de brief.

    Hulp nodig bij de aanvraag

    Lukt het u niet om de aanvraag via Mijn UWV te doen? Gebruik dan het formulier Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen. Of bel ons, dan sturen wij het formulier op.

    Als u andere vragen heeft over de aanvraag, dan kunt u ook altijd bellen. U kunt ook hulp vragen aan andere mensen of organisaties, bijvoorbeeld:

    • een familielid, vriend of begeleider
    • uw gemeente
    • een onafhankelijke ondersteuner van Stichting MEE (gratis)
    • als u een opleiding volgt: iemand op uw school

    Bekijk de video ‘Ondersteuning aanvragen bij een arbeidsbeperking’

    In de video vertellen wij u meer over welke ondersteuning u kunt aanvragen. En over hoe u een beoordeling arbeidsvermogen aanvraagt.

       

    Video over beoordeling arbeidsvermogen

    U kunt deze video niet bekijken

    U heeft geen toestemming gegeven voor het plaatsen van cookies.

       

    Heeft deze informatie u geholpen?

    Mogen wij u kort nog wat vragen over uw chatgesprek?