De Ziektewet-beoordeling is bij 1 jaar ziekte. De ex-werknemer heeft dan 1 of 2 gesprekken. In het eerste gesprek beoordeelt een verzekeringsarts de gezondheid van de ex-werknemer. Komt er een tweede gesprek, dan kijkt de arbeidsdeskundige wat voor werk iemand nog kan doen. En wat die daarmee kan verdienen. Wij beoordelen daarna of de werkgever de Ziektewet-uitkering wel of niet kan stoppen.

Alleen UWV doet de Ziektewet-beoordeling, geen andere partij. Wij laten de ex-werknemer weten dat die de beoordeling krijgt.

Voor de Ziektewet-beoordeling hebben wij eerst een aantal gegevens nodig van de eigenrisicodrager en van de bedrijfsarts of de arbodienst. Die ontvangen daarvoor een aantal formulieren van ons.

Op tijd aanleveren

Het is belangrijk dat de werkgever en de bedrijfsarts of de arbodienst het formulier met alle gegevens binnen 2 weken naar UWV sturen. Gebeurt dat te laat, dan kunnen wij niet op tijd starten met de Ziektewet-beoordeling.

Ook de ex-werknemer ontvangt een formulier dat die moet invullen en binnen 2 weken naar UWV moet sturen.

Zodra wij alle gegevens hebben, krijgt de ex-werknemer van ons een uitnodiging voor de gesprekken.

De ex-werknemer krijgt een rapport van de gesprekken. En de beslissing over de Ziektewet-uitkering. De werkgever krijgt een kopie van de beslissing plus een kopie van het rapport van de arbeidsdeskundige. In de beslissing staat of de eigenrisicodrager de Ziektewet-uitkering kan stoppen of dat die doorloopt.

Als de ex-werknemer meer dan 65% kan verdienen van het loon dat die verdiende voordat die ziek werd, dan stopt de Ziektewet-uitkering. De werkgever stopt met het betalen van de uitkering vanaf de datum die in de beslissing staat.

Na einde Ziektewet-uitkering: WW of bijstand

De zieke ex-werknemer kan een WW-uitkering aanvragen bij UWV. Of bij de gemeente een bijstandsuitkering aanvragen.

Opnieuw ziek binnen 4 weken na einde uitkering

Als de ex-werknemer zich binnen 4 weken na het einde van de Ziektewet-uitkering opnieuw ziek meldt, krijgt die opnieuw een beoordeling. Als daaruit volgt dat die ondanks de ziekte meer dan 65% kan verdienen van het loon dat die voorheen verdiende, dan is er geen recht op weer een Ziektewet-uitkering. Als die 65% of minder kan verdienen, dan krijgt de ex-werknemer opnieuw een Ziektewet-uitkering.

Als de ex-werknemer 65% of minder kan verdienen van het loon dat die verdiende voordat die ziek werd, dan betaalt de werkgever de Ziektewet-uitkering door. Dit geldt ook als de ex-werknemer helemaal niet meer kan werken.

De hoogte van de uitkering blijft gelijk. Hoelang de werkgever na de beoordeling blijft betalen, hangt af van het moment waarop de Ziektewet-beoordeling is gedaan. De ex-werknemer kan maximaal 2 jaar een Ziektewet-uitkering krijgen vanaf de ziekmelding.

Als gezondheid verbetert: toetsen belastbaarheid

De gezondheid van de zieke ex-werknemer kan misschien verbeteren. Daardoor kan de bedrijfsarts of de arbodienst vinden dat de belastbaarheid van de ex-werknemer is toegenomen.

Alleen dan kan de eigenrisicodrager ons vragen om dit te toetsen.

Wij beoordelen dan of de ex-werknemer meer dan 65% kan verdienen van het loon dat die verdiende voordat die ziek werd. En of de Ziektewet-uitkering kan stoppen.

Als uit de toetsing komt dat de ex-werknemer het werk weer volledig kan doen, dan moet de werkgever die beter melden.

Wij beoordelen de ex-werknemer later in de volgende situaties:

  • Het zwangerschapsverlof van de ex-werknemer is ingegaan tussen de 44e en 57e ziekteweek. En de ex-werknemer is na het verlof nog steeds ziek.
  • De ex-werknemer was gedetineerd tussen de 44e en 57e ziekteweek. En na de detentie is de ex-werknemer nog steeds ziek.
  • Het contract van de ex-werknemer stopt na minimaal 44 weken ziekte. De ex-werknemer krijgt dan een uitnodiging voor een Ziektewet-beoordeling zodra wij de ziekmelding hebben ontvangen.

Uitstel met 6 maanden

Dit gebeurt als de ex-werknemer meer dan 65% van het maatmaninkomen verdient. Het maatmaninkomen is het loon dat iemand verdiende voordat die ziek werd. De ex-werknemer verdient dit loon op de dag nadat die 1 jaar (52 weken) ziek is.

Wij stellen de Ziektewet-beoordeling dan 1 keer met 6 maanden uit. Deze 6 maanden gaan in op de eerste dag dat de ex-werknemer meer dan 65% van het maatmaninkomen is gaan verdienen.

De werkgever ontvangt een brief over dit uitstel met een kopie van de beslissing. Binnen 8 weken voor het einde van die 6 maanden doen wij een nieuwe Ziektewet-beoordeling.