Als gemeente kunt u een loonwaardebepaling aanvragen voor inwoners die volgens u een lagere loonwaarde hebben dan het wettelijk minimumloon.

Het onderzoek van de arbeidsdeskundige bestaat uit 4 stappen: 

  1. De arbeidsdeskundige kijkt naar het functioneren van de inwoner op de werkplek. De arbeidsdeskundige bepaalt het tempo, de kwaliteit van het werk en de netto werktijd van de werknemer. 
  2. De arbeidsdeskundige doet hetzelfde voor een werknemer zonder ziekte of handicap. Dit noemen we de normfunctie. De arbeidsdeskundige bepaalt ook voor deze normfunctie het tempo, de kwaliteit van het werk en de netto werktijd. 
  3. De arbeidsdeskundige vergelijkt het functioneren van de werknemer met de normfunctie. Zo stelt de arbeidsdeskundige de arbeidsprestatie en het loonwaardepercentage vast voor uw inwoner. 
  4. De arbeidsdeskundige geeft advies over mogelijkheden om de duurzaamheid van het werk en de arbeidsprestatie te verbeteren. Na de loonwaardebepaling krijgt u een rapport met dit advies. In het rapport staan ook de onderzoeksactiviteiten, de onderzoeksresultaten en de loonwaardebepaling.

Met de loonwaardebepaling kunt u de hoogte van de loonkostensubsidie bepalen. Deze subsidie vergroot de kans op werk voor de inwoner. Een inwoner die minder verdient dan het wettelijk minimumloon, kan via de Praktijkroute instromen in het doelgroepregister.

In 2024 betaalt u € 952 (inclusief btw) voor een eerste beoordeling. Een eventuele vervolgafspraak met werkbezoek kost € 761 (inclusief btw).