- De werknemer ontvangt een kopie van de ontslagaanvraag met alle bijlagen. Werknemers die het oneens zijn met het ontslag, kunnen dit binnen 2 weken aan ons laten weten. Dat kan met het formulier dat bij de kopie van de ontslagaanvraag zit. Dit heet in verweer gaan. Ook als werknemers niet in verweer willen gaan, vragen wij om ons dat via het formulier te laten weten.
- De werkgever ontvangt een kopie van het verweer. Als het nodig is, vragen wij de werkgever om op het verweer te reageren. De werknemer mag dan weer op deze reactie reageren. Dat noemen we ‘hoor en wederhoor’.
- We sturen de werkgever en werknemer een brief met onze beslissing. Hierin leggen we uit waarom de werkgever de werknemer wel of niet mag ontslaan.
De werkgever kan een ontslagaanvraag op ieder moment zelf intrekken.
Dan moet de werkgever de arbeidsovereenkomst met de werknemer binnen 4 weken schriftelijk opzeggen. Zodra het contract is opgezegd, start de opzegtermijn.
Werknemers kunnen geen bezwaar maken tegen onze beslissing. Zij kunnen het ontslag wel aanvechten bij de rechter. Dat moet dan binnen 2 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst. Op rechtspraak.nl staat informatie over een verzoek bij de rechter doen.
Deskundigenoordeel O&O
Werkgevers binnen de overheid en het onderwijs kunnen een deskundigenoordeel O&O bij ons aanvragen als zij een werknemer na 2 jaar ziekte hebben ontslagen en de werknemer het niet eens is met dit ontslag.
Werkgevers kunnen geen bezwaar maken tegen onze beslissing. Wel kunnen ze de rechter vragen om het arbeidscontract te beëindigen. Dat moet wel binnen 2 maanden na onze beslissing. Op rechtspraak.nl staat informatie over de arbeidsovereenkomst beëindigen via de rechter.
Werkgevers kunnen een nieuwe ontslagaanvraag bij ons doen. Maar alleen als er nieuwe informatie is over het ontslag.