Maatregel WIA-beoordelingen: praktisch beoordelen

geplaatst op 11 juli 2024

Vanaf 1 juli 2024 is de WIA-beoordeling veranderd voor werknemers die helemaal of voor een deel aan het werk zijn en passend werk hebben. Deze wettelijke maatregel, praktisch beoordelen, geldt voor 3 jaar.

Wat is praktisch beoordelen?

Als iemand nog werkt, bekijken we welk werk diegene doet en wat deze daarmee verdient. Ook kijken we of de werknemer ondanks de gezondheidsklachten dit werk kan doen. Dat doet de arbeidsdeskundige samen met de verzekeringsarts. De arbeidsdeskundige heeft hierover contact met de werkgever en de werknemer. Als het werk past, doen we op basis hiervan de WIA-beoordeling. Voorwaarde is wel dat de werknemer met dit werk 20% of meer van het oude loon verdient. Dit geldt zowel voor beoordeling van mensen die voor het eerst WIA hebben aangevraagd als voor herbeoordelingen.

Als uw werknemer niet werkt

Werkt uw werknemer nu niet? Dan krijgt de werknemer een theoretische beoordeling. De arbeidsdeskundige kijkt dan welk werk geschikt voor de werknemer zou zijn. En wat deze hiermee kan verdienen.

Uw werknemer is 60 jaar of ouder

Als u en uw werknemer daarmee akkoord gaan, beoordelen wij uw werknemer volgens de regels die nu gelden voor WIA-beoordelingen voor werknemers van 60 jaar en ouder. Meer informatie hierover vindt u op Vereenvoudigde beoordeling WIA-aanvraag 60-plussers.

Kan ik een praktische beoordeling aanvragen?

U kunt de praktische beoordeling niet zelf aanvragen. Nadat uw werknemer een WIA-uitkering heeft aangevraagd, bekijken wij of we iemand praktisch beoordelen.

Meer informatie over praktisch beoordelen

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact

Nieuwsbrief Werkgevers

Ontvang elke maand de nieuwsbrief en mis geen belangrijke informatie over o.a. tegemoetkomingen en wet- en regelgeving.

Meld u hier aan

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten