Voor ouders met een werkgever is de uitkering 100% van het dagloon. Hoe dat berekend wordt, leest u op de pagina over dagloon.
De hoogte van de uitkering voor ouders met een WW-, Ziektewet- of een loongerelateerde WGA-uitkering is gelijk aan hun andere uitkering. Na het adoptieverlof of pleegzorgverlof kan de ouder opnieuw een WW-, Ziektewet- of loongerelateerde WGA-uitkering aanvragen. Zolang de ouder niet volledig werkt. En zolang de ouder recht heeft op die uitkering.
Als een werkgever de uitkering aanvraagt voor een werknemer, kan die aangeven aan wie UWV de uitkering moet betalen. Het kan handig zijn om direct aan de ouder te betalen. Bijvoorbeeld als het dienstverband stopt tijdens het verlof.
Wij betalen de uitkering in 1 of 2 keer aan de werkgever.
Als wij direct aan de ouder betalen, dan maken we de uitkering wekelijks over. Dat is bijvoorbeeld zo bij adoptieouders of pleegouders met een WW-, Ziektewet- of een loongerelateerde WGA-uitkering.
Als ouders meerdere kinderen tegelijk adopteren of pleegzorg bieden, maakt dat niet uit voor de hoogte van de uitkering. Of voor hoelang het verlof duurt. Het verlof duurt maximaal 6 weken. En een ouder kan 1 keer een uitkering aanvragen.
Als een ouder opnieuw een kind adopteert, kan deze opnieuw verlof aanvragen. En een adoptie-uitkering.
Ook ouders die opnieuw pleegkinderen opvangen, kunnen opnieuw verlof en een uitkering aanvragen.