Welke voorwaarden er zijn, ligt aan het moment waarop de werknemer een WIA-uitkering krijgt of heeft aangevraagd.
WIA voor het dienstverband
De werknemer moet aan 1 van deze 2 voorwaarden voldoen:
- De werknemer had een WIA-uitkering toen die in dienst kwam bij de werkgever.
- De werknemer heeft na 104 weken ziekte een WIA-uitkering aangevraagd. 11 weken voor dat moment was de werknemer alleen in dienst bij de eigen werkgever of had geen dienstverband. De aanvraag is afgewezen, omdat de werknemer minder dan 35% arbeidsongeschikt was. In de afwijzingsbrief staat dat de no-riskpolis geldt in een nieuw dienstverband, bij de oude of een nieuwe werkgever. En het nieuwe dienstverband moet binnen 5 jaar na de afwijzing starten.
De no-riskpolis geldt in de eerste 5 jaar na het dienstverband. Soms is er verlenging mogelijk.
WIA tijdens het dienstverband
De no-riskpolis geldt als de werknemer een WIA-uitkering krijgt als die al in dienst is bij de werkgever. En daar blijft doorwerken.
De no-riskpolis geldt 5 jaar na de toekenning van de WIA. Soms is er verlenging mogelijk.
De werknemer moet aan alle volgende voorwaarden voldoen:
- De werknemer is in 2018 of 2019 bij de werkgever gaan werken.
- De werknemer is geboren voor 1 januari 1962.
- Bij de start van het dienstverband had de werknemer langer dan 52 weken achter elkaar een WW-uitkering. Tijdens die weken mag er geen onderbreking van de WW zijn geweest van 4 weken of langer.
In deze situatie krijgt de werkgever een Ziektewet-uitkering nadat de werknemer 13 weken ziek is.
De no-riskpolis geldt in de eerste 5 jaar na het dienstverband. Soms is er verlenging mogelijk.
De no-riskpolis geldt als de werknemer een Wajong-uitkering heeft of hulp vanuit Wajong krijgt bij het werk. Of als de werknemer deze uitkering of hulp ooit gehad heeft.
De no-riskpolis geldt voor altijd.
De no-riskpolis geldt in de volgende situaties:
- De werknemer werkt in een WSW-dienstverband waarvoor de werkgever loonkostensubsidie krijgt. De werkgever geeft het bedrag van de loonkostensubsidie aan ons door bij de ziekmelding. Dit bedrag trekken wij af van het Ziektewet-dagloon.
- Direct voordat de werknemer bij de werkgever in dienst kwam, werkte die in een WSW-dienstverband op een beschutte werkplek bij de gemeente of in de sociale werkvoorziening (SW). Of de werknemer was gedetacheerd door de gemeente of het SW-bedrijf bij een andere werkgever.
- De werknemer had direct voor het dienstverband een WSW-indicatie.
De no-riskpolis geldt voor altijd.
De no-riskpolis geldt als de werknemer direct voor het dienstverband werkte in een WIW-baan of een ID-baan. Dit zijn banen op basis van oude regelingen. Met als doel om mensen met een bijstandsuitkering en een grote afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen op werk te geven.
De no-riskpolis geldt voor altijd.
De no-riskpolis geldt als de werknemer na 1 januari 2015 bij de werkgever in dienst is gekomen en in het doelgroepregister staat.
Dat moet zijn om 1 van de volgende redenen:
- De werknemer behoort tot de doelgroep banenafspraak. En kreeg van de gemeente een IOAW-, IOAZ, Anw- of bijstandsuitkering. De werknemer is bij de werkgever gaan werken na begeleiding of bemiddeling door de gemeente. En er is vastgesteld dat de werknemer minder dan het minimumloon kan verdienen. Dit is vastgesteld door ons of via een loonwaardebepaling op de werkplek.
- De werknemer is voortijdig gestopt met voortgezet speciaal onderwijs (vso), praktijkonderwijs (pro) of een mbo-entreeopleiding. En dat was tussen 10 september 2014 en 18 juli 2015.
- De werknemer is op een ander moment voortijdig gestopt met voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs. En heeft zelf een beoordeling arbeidsvermogen aangevraagd.
- We hebben tussen 10 september 2014 en 1 juli 2015 een Wajong-aanvraag van de werknemer afgewezen.
- De werknemer werkt met een voorziening van de gemeente of UWV.
De no-riskpolis geldt voor altijd.
De no-riskpolis geldt als de werknemer na 1 januari 2015 op een beschutte werkplek werkt.
De no-riskpolis geldt voor altijd.
Had een werknemer tijdens een opleiding een belemmering door ziekte of handicap, dan moet die een no-riskverklaring bij ons aanvragen om een no-riskpolis te krijgen. De no-riskpolis geldt in de eerste 5 jaar na het dienstverband. Soms is er verlenging mogelijk.
Voorwaarden no-riskverklaring
Om zo'n verklaring te krijgen, geldt het volgende:
- De aanvrager is ouder dan 16. Is de aanvrager jonger dan 16, dan heeft die vrijstelling van de leerplicht. Of een verklaring voor een leerwerkplaats.
- De aanvrager is jonger dan 30 jaar.
- Als de aanvrager een opleiding heeft afgerond, was dat minder dan 5 jaar geleden.
- De laatste opleiding van de aanvrager was geen volwassenenonderwijs om een diploma voor het voortgezet onderwijs te halen.
De no-riskpolis geldt als een werknemer ziek was of een andere arbeidsbeperking had voor of op 28 december 2005. Dat is de datum waarop de Wet REA is gestopt.
Daarnaast geldt in de 5 jaar voordat het dienstverband begint, 1 van het volgende:
- De werknemer heeft of had recht op een WAO- of WAZ-uitkering.
- De werknemer had recht op een voorziening vanuit de Wet REA.
- De werknemer werkte via de Wet sociale werkvoorziening (WSW).
- De werknemer viel buiten de doelgroep van de Wet sociale werkvoorziening (WSW). En dat kwam door een beslissing van UWV.
- UWV of gemeente gaf volgens de Wet REA een verklaring af dat de werknemer moeite had met werken of met het vinden van werk.
De no-riskpolis geldt in de eerste 5 jaar na het dienstverband. Soms is er verlenging mogelijk.
De Wet op de (re)integratie van arbeidsgehandicapten (REA) had als doel mensen met een ziekte of een andere arbeidsbeperking betere kansen op werk te geven.