Het is belangrijk dat de werknemer de doelgroepverklaring LKV aanvraagt binnen 3 maanden nadat de werknemer is gaan werken of is herplaatst. Na deze 3 maanden heeft de werknemer geen recht meer op de doelgroepverklaring en krijgt de werkgever geen loonkostenvoordeel. De datum waarop de werknemer het formulier verzendt, geldt als datum van de aanvraag.
Formulier niet gebruiken in 2 situaties
In 2 situaties gebruikt de werknemer dit formulier niet:
- De werknemer ontvangt een uitkering in een ander EU/EER-land of Zwitserland. De werknemer belt ons voor een papieren aanvraagformulier.
- De werknemer valt onder de doelgroep oudere werknemers en krijgt een uitkering van de gemeente. De werknemer doet de aanvraag dan bij de gemeente.
Aanvragen met een machtiging
Kan de werknemer zelf geen doelgroepverklaring loonkostenvoordeel aanvragen? Dan kan de werknemer iemand hiervoor machtigen met het formulier 'Machtiging voor aanvragen doelgroepverklaring loonkostenvoordeel (LKV)'. Dit machtigingsformulier bestaat uit 2 delen. Deel 1 wordt ingevuld door de werknemer. Deel 2 door de gemachtigde. Is de werkgever de gemachtigde? Dan kan de werkgever deel 2 ook via het werkgeversportaal invullen. En beide delen via het werkgeversportaal insturen, waarvan deel 1 als gescande bijlage wordt toegevoegd. In alle overige gevallen stuurt de gemachtigde beide delen op per post.
- Binnen 2 weken sturen we de werknemer of gemachtigde een ontvangstbevestiging.
- Binnen 8 weken besluiten we of de werknemer een doelgroepverklaring LKV krijgt. Of binnen 13 weken, als er informatie ontbreekt. De werknemer of gemachtigde krijgt hiervan de beslissing.
- Als de werknemer een doelgroepverklaring krijgt, dan zorgt deze dat de werkgever een kopie ontvangt. De werkgever gebruikt deze kopie bij het aanvragen van het loonkostenvoordeel.