U kunt in beroep gaan tegen de beslissing van UWV op een bezwaar.

Vindt u onze beslissing op uw bezwaar onduidelijk of heeft u er nog andere vragen over? Wij geven u dan graag extra uitleg over de beslissing. Hierdoor is een rechtszaak misschien niet nodig en voorkomt u mogelijke kosten van een beroep. U kunt ons hierover altijd bellen. Hoe u contact met ons kunt opnemen, staat in de brief met de beslissing op uw bezwaar.

Als u besluit om een rechtszaak te starten, dan zijn dit de stappen van het beroep:

Beroepschrift opsturen

U schrijft eerst een beroepschrift. Dat is een brief of formulier waarin u aan de rechter schrijft waarom u het niet eens bent met de beslissing op een bezwaar. Er zijn 2 manieren om het beroepschrift te versturen:

  • U verstuurt uw beroepschrift via de post naar de sector Bestuursrecht van de rechtbank. Of u vraagt uw gemachtigde dit te doen. Het adres van de rechtbank vindt u in onze brief met de beslissing op uw bezwaar.
  • U kunt uw beroepschrift in sommige gevallen ook online versturen. Hiervoor heeft u een DigiD nodig.

Meer informatie over in beroep gaan, vindt u op de website van de Rechtspraak.

Verweerschrift door UWV

Als u een beroepschrift heeft opgestuurd, vraagt de rechtbank ons om een reactie. Wij schrijven dan een verweerschrift. Ook sturen wij alle documenten op die de rechter nodig heeft. Heeft de rechter nog meer informatie nodig? Dan kan deze schriftelijk vragen stellen aan u en aan ons.

Zitting bij de rechtbank

Meestal krijgt u hierna een uitnodiging voor een zitting bij de rechtbank. Ook de andere partij of partijen, zoals UWV, krijgen een uitnodiging. Tijdens een zitting mogen alle partijen zeggen wat ze vinden. U kunt dat zelf doen, of een advocaat of andere deskundige kan dit namens u doen.

Uitspraak van de rechter

De rechter doet schriftelijk uitspraak. Dat betekent dat u een brief ontvangt waarin staat wat de beslissing van de rechter is. Wij moeten ons aan deze uitspraak houden.

Bent u het niet eens met de beslissing van de rechter? Dan kunt u in hoger beroep gaan bij de Centrale Raad van Beroep. Wij kunnen ook in hoger beroep gaan.

Wilt u meer weten over hoger beroep?

  • Lees de schriftelijke uitspraak van de rechter.
  • Bekijk de informatie over hoger beroep op Rechtspraak.nl.
  • Bel met de griffie van de rechtbank die de beslissing heeft genomen. U vindt het nummer in de brief met de uitspraak van de rechter.

Het kost geld om bij de rechtbank in beroep of in hoger beroep te gaan. U betaalt griffierechten. De hoogte hangt af van uw situatie. U vindt de bedragen op de website van de Rechtspraak.

U krijgt de griffierechten terug als de rechter u voor een deel of helemaal gelijk geeft.

U kunt de rechter vragen of u een vergoeding kunt krijgen voor kosten die te maken hebben met het beroep. Bijvoorbeeld reiskosten of kosten van rechtsbijstand. Heeft u UWV om een schadevergoeding gevraagd, dan zal de rechter ook daarover beslissen.

Een beslissing van de rechtbank kan lang op zich laten wachten. U kunt de rechtbank dan om een voorlopige beslissing vragen. Dat heet een voorlopige voorziening.

U krijgt dan bijvoorbeeld alvast geld van UWV. Dit is een voorschot. Houd er rekening mee dat u dit voorschot moet terugbetalen als u geen gelijk krijgt van de rechter. Of dat we het voorschot dat u aan ons moet terugbetalen verrekenen met bedragen die u mogelijk nog van ons krijgt.

U vraagt een voorlopige voorziening aan door een verzoekschrift te sturen naar de voorzieningenrechter van de rechtbank. U betaalt dan griffierechten.

Soms is een bezwaarprocedure bij UWV niet nodig en kunt u direct in beroep gaan. Dat kan als onze nieuwe beslissing veel te maken heeft met een eerdere beslissing van ons, waar u al tegen in beroep bent gegaan. Of als wij te laat een beslissing nemen, bijvoorbeeld over uw uitkering of bezwaar.

Rechtstreeks in beroep na een eerdere beslissing

Voor rechtstreeks beroep gelden 3 voorwaarden:

  • U heeft al uitgebreid contact met ons gehad.
  • Het is duidelijk dat wij het niet met elkaar eens worden.
  • Wij gaan ermee akkoord dat u rechtstreeks in beroep gaat.

Soms kunt u niet rechtstreeks in beroep gaan. Bijvoorbeeld als er meer partijen zijn die bezwaar hebben gemaakt. En die andere partijen willen de bezwaarprocedure volgen.

Hoe u rechtstreeks in beroep gaat

Als u direct in beroep wilt gaan, maakt u eerst bezwaar bij ons. In het bezwaarschrift schrijft u dat u rechtstreeks in beroep wilt gaan. Gaan wij akkoord? Dan starten wij geen bezwaarprocedure, maar sturen we het bezwaarschrift door naar de rechter. Er zijn 2 mogelijkheden:

  1. Is de rechter het er niet mee eens dat wij de bezwaarprocedure overslaan? Dan stuurt de rechter uw zaak weer naar ons terug. We volgen dan de stappen van bezwaar.
  2. Gaat de rechter akkoord met het rechtstreekse beroep? Dan volgen de stappen van het beroep.

Rechtstreeks in beroep bij een te late beslissing

U kunt soms ook in beroep gaan als wij te laat een beslissing nemen. U moet dan wel eerst een ‘Melding te late beslissing’ doen.

Komt u in financiële problemen tijdens de behandeling van uw (hoger) beroep? Dan kunt u een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente. Of misschien andere hulp krijgen bij geldzorgen of schulden.