Heeft de werknemer met AOW een arbeidscontract in loondienst of als uitzend-, oproep- of invalkracht? Dan betaalt de werkgever bij ziekte maximaal 6 weken het loon door.

De werkgever en de werknemer hebben deels dezelfde verantwoordelijkheden rond re-integratie als voor de AOW-leeftijd. Maar de werkgever hoeft geen Plan van aanpak op te stellen en re-integratieverslag bij te houden. Ook hoeft er geen passend werk voor de werknemer te worden gezocht in een ander bedrijf.

Is de werknemer na 6 weken nog ziek? Dan mag de werkgever de werknemer ontslaan. De werkgever mag de werknemer ook in dienst houden en vrijwillig loon doorbetalen.

Meldt de werknemer zich binnen 6 weken beter? Dan geldt het volgende:

  • Wordt de werknemer binnen 4 weken weer ziek? Dan stopt de loondoorbetaling als de twee ziekteperiodes bij elkaar 6 weken hebben geduurd.
  • Is de werknemer langer dan 4 weken beter, en wordt deze daarna weer ziek? Dan betaalt de werkgever opnieuw maximaal 6 weken loon door.

Heeft de werknemer met AOW geen arbeidscontract, of eindigt het contract? Dan kan de werknemer bij ziekte een Ziektewet-uitkering krijgen in de volgende gevallen: 

  • Het contract van de werknemer loopt af tijdens de ziekte.
  • De uitzendovereenkomst van een uitzendkracht wordt binnen 6 weken na de eerste ziektedag beëindigd.
  • Een oproep- of invalkracht heeft geen arbeidscontract op het moment van ziek worden.
  • De werknemer heeft een fictief dienstverband. Dit geldt bijvoorbeeld voor thuiswerkers, stagiairs, leerlingen bij een bedrijf, aannemers van werk (maar niet in een eigen bedrijf), zelfstandigen of provisiemedewerkers.

De werknemer meldt zich ziek bij de werkgever of het uitzendbureau. Die vragen de Ziektewet-uitkering aan. De (ex-)werknemer moet zich zelf beter melden bij UWV.

De Ziektewet-uitkering duurt maximaal 6 weken. Kreeg de werknemer de eerste weken van de ziekte loon doorbetaald? Dan gaan deze weken af van de maximale duur.

Stopt de Ziektewet-uitkering binnen 6 weken omdat de werknemer beter is? Dan geldt het volgende: 

  • Wordt de werknemer binnen 4 weken weer ziek? Dan stopt de Ziektewet-uitkering als de twee ziekteperiodes bij elkaar 6 weken hebben geduurd. 
  • Is de werknemer langer dan 4 weken beter, en wordt deze daarna weer ziek? Dan heeft de werknemer opnieuw recht op 6 weken Ziektewet-uitkering.

We berekenen de hoogte van de Ziektewet-uitkering op dezelfde manier als vóór de AOW-leeftijd.

Als de Ziektewet-uitkering lager is dan het sociaal minimum, heeft de werknemer geen recht op een toeslag van UWV. Met de AOW komt het totale inkomen boven het sociaal minimum.

De werkgever betaalt geen premie werknemersverzekeringen voor een werknemer met de AOW-leeftijd. Daarom betaalt de werkgever de kosten van de Ziektewet-uitkering aan UWV. Behalve als de werknemer ziek is door orgaandonatie of een no-riskpolis heeft. Wij sturen de werkgever hiervoor iedere maand een factuur.