De werkgever vraagt een TWV aan als 1 van de volgende situaties geldt:

  • De werknemer is al in Nederland en heeft een verblijfsvergunning.
  • De werknemer komt maximaal 90 dagen in Nederland werken.
  • De werknemer komt langer dan 90 dagen in Nederland werken, maar gaat hier niet wonen.

Er zijn 4 algemene voorwaarden voor een TWV:

  • De buitenlandse werknemer heeft een geldige verblijfsvergunning. 
  • De werkgever houdt zich aan de arbeidsvoorwaarden. 
  • De werkgever heeft de arbeidswetgeving niet overtreden. 
  • De werkgever regelt voor de buitenlandse werknemer een veilige en schone plek om te wonen.

Verblijfsvergunning of visum

Naast de TWV moet de buitenlandse werknemer een verblijfsvergunning of visum hebben (of krijgen) die toestemming geeft om in Nederland te wonen. Op het moment van aanvragen hoeft de werknemer de verblijfsvergunning of het visum nog niet te hebben. De werkvergunning kan wel worden ingetrokken als de werknemer toch geen verblijfsvergunning of visum krijgt.

Als het werk maximaal 90 dagen duurt, dan is een visum voor kort verblijf (Schengenvisum) voldoende. Op rijksoverheid.nl staat meer informatie over een visum voor verblijf in Nederland. Meer informatie over verschillende soorten verblijfsvergunningen staat op ind.nl.

Als de werknemer langer dan 90 dagen in Nederland komt werken en hier ook komt wonen, kijk dan bij gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA).

Arbeidsvoorwaarden

Met buitenlandse werknemers in dienst moet een werkgever zich houden aan de arbeidsvoorwaarden die gelden in Nederland. Dat betekent dat een werknemer een salaris ontvangt dat past bij de functie. De werkgever stort het salaris iedere maand op de bankrekening van de werknemer. Ook zorgt de werkgever voor een veilige en gezonde werkomgeving.

Arbeidswetgeving

De werkgever heeft in de 5 jaar voor de aanvraag geen boete gehad voor overtreding van de arbeidswetgeving. Bijvoorbeeld omdat de werkgever minder dan het minimumloon betaalde of buitenlandse werknemers zonder vergunning liet werken.

Veilige en schone woning

Buitenlandse werknemers hebben recht op een veilige en schone plek om te wonen als zij voor werk naar Nederland komen. Wij vragen de werkgever daarom om informatie te geven, bijvoorbeeld over het type woning. Ook kunnen wij de werkgever vragen om een verklaring van de gemeente op te sturen waarin staat dat de woning goed is. Wij vragen dit niet aan een werkgever die een TWV aanvraagt voor een werkstudent of asielzoeker, omdat zij al in Nederland wonen op het moment van de aanvraag.

Let op: Als een werkgever een werknemer laat werken zonder een werkvergunning, is dat illegale arbeid. Op arbeidsinspectie.nl vindt u meer informatie over illegale arbeid.

Naast de algemene voorwaarden zijn er ook voorwaarden per groep werknemers.