De uitkering betaald ouderschapsverlof is voor ouders die een arbeidsovereenkomst hebben. Zij kunnen de uitkering krijgen in 1 van de volgende situaties:
- De ouder werkt in loondienst bij een werkgever.
- De ouder werkt als alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp. Ook ouders die werken voor iemand met een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen betaald ouderschapsverlof aanvragen.
- De ouder werkt als directeur-grootaandeelhouder (dga).
- De ouder werkt als oproepkracht, als uitzendkracht of als student die een beroepsbegeleidende leerweg volgt.
De ouder moet ook aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De ouder is de wettelijke ouder. Of de ouder woont met het kind samen en voedt het op. Bijvoorbeeld als stiefouder of pleegzorgouder. Of als familielid.
- De ouder heeft minimaal 1 keer het aantal uren van een werkweek aan betaald ouderschapsverlof opgenomen.
- De ouder neemt het verlof op binnen 1 jaar na de geboorte van het kind. Of binnen 1 jaar nadat het kind in het gezin is opgenomen, als het om een adoptie-, pleegkind of stiefkind gaat en het kind nog geen 8 jaar is.
Wonen de ouders samen, dan hebben zij beiden recht op het volledige verlof en de uitkering.
Verlof en meerdere banen
Als de ouder een dienstverband heeft bij meerdere werkgevers, dan heeft die bij elk dienstverband recht op het volledige betaald ouderschapsverlof. Voor elk dienstverband vraagt de werkgever de uitkering apart aan.
Opbouw vakantiegeld en vakantiedagen over verlof
Over de opgenomen verlofuren bouwt de ouder vakantiegeld en vakantiedagen op. De opbouw van vakantiedagen is een zaak van werkgever en werknemer samen.