Alle werkgevers zijn de eerste 2 jaar (104 weken) van arbeidsongeschiktheid verantwoordelijk voor de re-integratie van de (ex-)werknemer.
Als eigenrisicodrager blijft u vanaf de start van de WGA-uitkering nog maximaal 10 jaar verantwoordelijk voor die re-integratie. In totaal betaalt u dus 12 jaar de kosten voor re-integratie.
Ook bij ontslag verantwoordelijk
Als u uw werknemer heeft ontslagen, blijft u als eigenrisicodrager WGA verantwoordelijk voor de re-integratie.
Afspraken die uw (ex-)werknemer met ons heeft gemaakt over de re-integratie mogen wij niet doorgeven. Vraag ernaar bij uw (ex-)werknemer, die bepaalt of u de gegevens mag ontvangen. Ook als u andere gegevens nodig heeft, gaat dit in overleg met uw (ex-)werknemer.
Gaat uw ex-werknemer met een WGA-uitkering in het buitenland wonen? Maak dan vooraf afspraken. Meer informatie leest u op WIA, WAO, WAZ meenemen naar het buitenland.
Lukt het niet met de re-integratie? Vraag dan advies aan uw bedrijfsarts, arbodienst of re-integratiebedrijf. Of aan een bemiddelaar, branchevereniging of administratiekantoor. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u ons vragen om een onafhankelijk deskundigenoordeel.
Een WGA-uitkering stoppen of een lagere uitkering betalen kan alleen onder de volgende voorwaarden:
- Alleen een onafhankelijk persoon mag deze beslissing nemen.
- De eigenrisicodrager moet de beslissing met uitleg per brief aan de (ex-)werknemer laten weten.
- De (ex-)werknemer moet bezwaar kunnen maken tegen het besluit.
- De (ex-)werknemer moet een klacht kunnen indienen.
- De (ex-)werknemer moet alle documenten over het besluit kunnen bekijken.