• solliciteren op een vacature 
  • open sollicitatie sturen 
  • sollicitatiegesprek voeren bij een werkgever 
  • cv plaatsen op een vacaturewebsite 
  • inschrijven bij een uitzendbureau, detacheringsbureau, arbeidspool of invalpool 
  • bellen met een werkgever voor werk 
  • langsgaan bij een werkgever voor werk 
  • solliciteren via een uitzendbureau of website 
  • assessment of test doen voor een functie 
  • netwerkgesprek voeren 
  • workshop volgen over ‘werk zoeken’. Een webinar of online training van UWV geldt ook als workshop. Zet in de toelichting welk webinar of welke training u heeft gevolgd.

Let op: Een website met vacatures doorzoeken telt niet als sollicitatie.

Meestal maakt u afspraken met uw adviseur werk over hoe vaak u gaat solliciteren. Of u ontvangt hiervoor een taak in uw Werkmap.

Op dit moment doen wij onderzoek naar de sollicitatieplicht. Als u meedoet aan het onderzoek dan kunnen voor u andere regels gelden voor het solliciteren. Als u meedoet, heeft u hierover een taak in uw Werkmap of een brief ontvangen.

Heeft u geen afspraken gemaakt over het aantal sollicitaties? Zorg dan dat u minimaal 4 keer per 4 weken sollicitatieactiviteiten doorgeeft.

Sollicitatieactiviteiten geeft u aan ons door via werk.nl of met de UWV-app. U kunt hierin ook zien hoeveel activiteiten u nog moet doen.

Uw adviseur werk vraagt u regelmatig om bewijs van uw sollicitatieactiviteiten. Bewaar daarom minimaal 2 jaar de kopieën van uw sollicitatiebrieven en uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken of eventuele testen.

U probeert eerst of u een baan kunt vinden op uw eigen niveau van opleiding, ervaring en loon. Heeft u na 6 maanden WW geen baan gevonden, dan wordt iedere baan als passend gezien. Dat betekent dat u na 6 maanden ook moet solliciteren op banen met een lager opleidingsniveau, een langere reistijd, minder inkomen of op een tijdelijke of parttime baan. Als een werkgever u wil aannemen, moet u dat werk en het salaris dat hierbij hoort accepteren.

Als u werk weigert dat volgens ons passend is, dan heeft dat gevolgen voor uw WW-uitkering. U krijgt dan tijdelijk minder of geen uitkering. Als u te veel uitkering ontving, dan moet u dat bedrag terugbetalen.

In het eerste halfjaar hoeft u alleen op banen te solliciteren met een reistijd van maximaal 2 uur per dag. Na een halfjaar gaat de reistijd omhoog naar maximaal 3 uur per dag. Was u al gewend om langer dan 2 uur te reizen, dan verwachten wij dat u die langere reistijd ook in een nieuwe baan geen bezwaar vindt. Bent u al lange tijd werkloos en kunt u een baan in een andere regio krijgen? Dan moet u die baan meestal accepteren. Zelfs als u daarvoor zou moeten verhuizen.

U kunt ook op tijdelijk werk solliciteren. Krijgt u een tijdelijke baan aangeboden via UWV of een uitzendbureau? Dan moet u deze baan accepteren als het voor u passend werk is. Ook als het gaat om werk voor korte tijd. Denk aan het bezorgen van post tijdens de kerstdrukte. Als u gaat werken, verrekenen wij uw inkomsten met uw WW-uitkering. Die gaat dan omlaag of wordt beëindigd.

Ook als oudere werkloze heeft u een sollicitatieplicht. Behalve als u binnen 1 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan hoeft u niet meer te solliciteren. Maar het mag uiteraard wel.

Het kan voorkomen dat u ernstige persoonlijke bezwaren heeft tegen het werk dat u krijgt aangeboden. Bijvoorbeeld als de zorg voor uw gezin door lange reistijd in het gedrang komt. Of als medische, psychische of gewetensbezwaren een rol spelen.

Of u de baan dan moet aannemen, hangt af van de situatie. Meld uw bezwaren bij uw adviseur werk. Die beoordeelt dan of u de baan terecht weigert.