Vraag ons minimaal 1 maand voordat u begint met vrijwilligerswerk om toestemming.

Deed u al vrijwilligerswerk voordat u werkloos werd? Dan mag u dit blijven doen. U moet alleen toestemming vragen als er iets verandert aan het vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld als u meer gaat werken of een hogere vergoeding krijgt.

Wijzigingen doorgeven

Als u toestemming van ons krijgt, dan hoeft u daarna de afgesproken uren en vergoeding niet aan ons door te geven. Wijzigingen moet u nog wel doorgeven. Met een WW-uitkering doet u dit via de Werkmap. Met een IOW-uitkering gebruikt u hiervoor het formulier Doorgeven wijzigingen als u een IOW-uitkering heeft.

Gaat de vergoeding voor uw vrijwilligerswerk omhoog? Controleer dan of uw vergoeding niet hoger wordt dan het maximum op Vergoeding vrijwilligerswerk.

Als u geen toestemming krijgt

Krijgt u geen toestemming en gaat u toch vrijwilligerswerk doen? Dan zien wij uw vrijwilligerswerk als betaald werk. In dat geval verlagen wij uw uitkering.

Met een WW-uitkering moet u de uren die u aan vrijwilligerswerk besteedt aan ons doorgeven via de Inkomstenopgave. Hiermee berekenen we een fictief inkomen dat we verrekenen met uw uitkering.

Als u geen toestemming vraagt

Als u geen toestemming voor vrijwilligerswerk vraagt, kunnen wij uw WW- of IOW-uitkering verlagen. En u kunt een boete krijgen. De uitkering die u te veel krijgt in die periode, moet u aan ons terugbetalen.

Heeft u een Ziektewet-, Wajong-, WIA-, WAO- of WAZ uitkering? Of krijgt u een toeslag van UWV? Geef het dan binnen 1 week aan ons door als u vrijwilligerswerk gaat doen.

Hoe doorgeven

Veranderingen

Geef met het wijzigingsformulier ook veranderingen in uw vrijwilligerswerk door. Bijvoorbeeld als u meer uren gaat werken.

Gaat de vergoeding voor uw vrijwilligerswerk omhoog? Controleer dan of uw vergoeding niet hoger wordt dan het maximum op Vergoeding vrijwilligerswerk.