Uitkering wegens betalingsonmacht aanvragen
Een uitkering wegens betalingsonmacht vraagt u aan als er sprake is van ‘blijvende betalingsonmacht’. Uw werkgever kan dan langere tijd uw loon niet meer betalen, bijvoorbeeld door faillissement of andere financiële problemen.
Goed om te weten over de uitkering
- Wij vergoeden het loon wat u had moeten krijgen in de 13 weken voor uw ontslag en over uw opzegtermijn.
- De uitkering is maximaal 150% van het maximumdagloon. Ook als u meer dan dat bedrag verdient.
Bekijk alle bedragen die wij betalen.
Informatiebijeenkomst
Bij blijvende betalingsonmacht van uw werkgever nodigen wij u uit voor een informatiebijeenkomst. Soms ontvangt u onze uitnodiging via uw werkgever of de curator. Ons advies is om eerst naar deze bijeenkomst te gaan, voor u de uitkering aanvraagt.
Documenten nodig
Een overzicht van de documenten die u nodig heeft voor uw aanvraag staat in de brief met de uitnodiging voor de informatiebijeenkomst.
Reactie op aanvraag
Deze sturen we u binnen 4 weken na ontvangst van uw complete aanvraag. In het Stappenplan betalingsonmacht staat precies wat u moet doen en wat u van ons kunt verwachten.
Overname van het bedrijf bij faillissement
Als het bedrijf voor het faillissement wordt overgenomen, dan betaalt de nieuwe eigenaar voortaan uw loon. Ook het loon dat u nog tegoed had. U hoeft dan geen uitkering aan te vragen.
Als het bedrijf na het faillissement wordt overgenomen, hoeft de nieuwe eigenaar u niet in dienst te houden.
WW na uitkering wegens betalingsonmacht
Als u na afloop van de opzegtermijn nog geen ander werk heeft gevonden, kunt u een WW-uitkering aanvragen via Mijn UWV.
Geen uitkering voor zzp’ers, stagiairs en uitzendkrachten
Werkte u als zzp’er of stagiair? Dan kunt u geen uitkering wegens betalingsonmacht krijgen. Behalve als u naast uw stage voor de werkgever werkte en loon ontving. Als uitzendkracht heeft u alleen recht op een uitkering bij blijvende betalingsonmacht van uw eigen uitzendbureau.