Als u werkloos wordt en in Nederland verzekerd bent, kunt een Nederlandse WW-uitkering aanvragen bij UWV. U moet in Nederland verblijven en beschikbaar zijn voor werk.

Eerder in andere landen gewerkt

Voor de beoordeling van uw WW-aanvraag telt uw arbeidsverleden uit andere EU-, EER-landen, Zwitserland en sommige verdragslanden ook mee. U kunt hiervoor Formulier PD U1 aanvragen bij de uitkeringsorganisatie van het land waar u eerder heeft gewerkt. De uitkeringsorganisaties kunnen deze gegevens ook onderling uitwisselen.

U woonde nog in ander EU-, EER-land of Zwitserland (grensarbeider)

Als u in Nederland werkte, maar in een ander EU-, EER-land of Zwitserland woonde, zijn er twee mogelijkheden:

  • Als u volledig werkloos bent, vraagt u een werkloosheidsuitkering aan in uw woonland.
  • Bent u gedeeltelijk werkloos? Dan vraagt u een WW-uitkering aan in Nederland.

Dit geldt ook voor grensarbeiders. U bent grensarbeider als u 1 keer per week of vaker tussen uw woonland en werkland reist.

Woont u in Duitsland of België? Dan vindt u veel informatie op Grensinfopunt.

In welk land u een uitkering aanvraagt als u werkloos wordt, hangt af van uw situatie.

U blijft in Nederland

Als u in Nederland blijft, zijn er 2 mogelijkheden:

  • Als u volledig werkloos bent, kunt een Nederlandse WW-uitkering aanvragen bij UWV. U moet dan in Nederland verblijven en beschikbaar zijn voor werk.
    Voor de beoordeling van uw WW-aanvraag telt uw arbeidsverleden uit andere EU-, EER-landen en Zwitserland ook mee. U kunt hiervoor ‘Formulier PD U1’ aanvragen bij de uitkeringsorganisatie van het land waar u eerder heeft gewerkt. De uitkeringsorganisaties kunnen deze gegevens ook onderling uitwisselen.
  • Bent u gedeeltelijk werkloos? Dan vraagt u een werkloosheidsuitkering aan in het land waar u bent verzekerd.

Terug naar land waar u bent verzekerd

Gaat u terug naar het land waar u bent verzekerd? Dan vraagt u daar een werkloosheidsuitkering aan.

Bent u verzekerd in een verdragsland? U kunt dan daar misschien een werkloosheidsuitkering krijgen. Vraag aan de uitkeringsorganisatie van het verdragsland wat de afspraken en de regels zijn.

Geen recht op Nederlandse uitkering

U heeft niet direct recht op een Nederlandse WW-uitkering. U moet eerst in Nederland een baan vinden en verzekerd zijn. Wordt u daarna opnieuw werkloos? Dan telt de periode waarin u in het verdragsland verzekerd was soms wel mee voor uw arbeidsverleden.

Bent u verzekerd in een niet-verdragsland? U kunt dan daar misschien een werkloosheidsuitkering krijgen. Informeer bij de uitkeringsorganisatie van het land wat de regels zijn.

Let op: Werkt u langer dan 6 maanden in Nederland? Dan bent u misschien onterecht niet in Nederland verzekerd. Neem in dat geval contact op met de Belasting Telefoon Buitenland.