Als iemand langer dan 2 jaar verplicht het loon doorbetaald krijgt, beoordelen wij die nog wel volgens de vereenvoudigde beoordeling voor 60-plussers. Maar alleen als het volgende geldt:
- Diegene was 2 jaar ziek in de periode vanaf 1 oktober 2022 tot en met 31 december 2024.
- Diegene was in die periode 60 jaar of ouder.
De (ex-)werknemer vraagt een WIA-uitkering aan. En de (ex)werkgever stuurt een volledig re-integratieverslag naar UWV.
Is er geen werkgever, dan gebruiken wij informatie die wij tijdens de Ziektewet-uitkering hebben vastgelegd. Bijvoorbeeld over de re-integratie en over wat de aanvrager nog kan.
De arbeidsdeskundige belt met de aanvrager en de (ex-)werkgever.
De arbeidsdeskundige legt uit wat de vereenvoudigde beoordeling is. En vraagt of de aanvrager en de (ex-)werkgever deze beoordeling willen.
Als dat zo is, beslist de arbeidsdeskundige op basis van de documenten over de WIA-aanvraag.
Uit de medische informatie blijkt dat de aanvrager tot de AOW-leeftijd niet meer of nog maar heel weinig kan werken. In een gesprek bekijken we of de aanvrager een IVA-uitkering kan krijgen.
Als de aanvrager geen IVA kan krijgen, dan krijgt die een WGA-uitkering.
Iemand die recht heeft op een WIA-uitkering, ontvangt het maximale bedrag. En krijgt van ons hulp bij het zoeken naar werk en de re-integratie tijdens WIA.
Maar als een (ex-)werkgever eigenrisicodrager is voor de WGA, is deze verantwoordelijk voor de re-integratie.
Is de werkgever geen eigenrisicodrager? Dan heeft de vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers geen gevolgen voor de gedifferentieerde premie. Is de werkgever eigenrisicodrager voor de WIA/WGA? Dan betaalt UWV de WIA-uitkering. Maar de werkgever blijft verantwoordelijk voor de re-integratie van de (ex-)werknemer.
Het is mogelijk om per post of online bezwaar te maken tegen de beslissing na een vereenvoudigde beoordeling voor 60-plussers.