Als wij te laat zijn met beslissen, dan kan het zijn dat de aanvrager na 8 weken nog niets van ons hoort.

Bij een eerste WIA-aanvraag bellen wij in ieder geval 2 weken voordat de aanvrager de WIA-uitkering zou moeten krijgen. Een WIA-uitkering begint na 104 weken (2 jaar) ziekte.

Als wij bellen, vragen wij of de aanvrager een voorschot wil. Zodat die toch inkomsten heeft. Het bedrag van het voorschot is een schatting van de definitieve WIA-uitkering. Heeft de aanvrager ook andere inkomsten, dan trekken wij die van het voorschot af. Het voorschot stopt als wij een beslissing hebben genomen over de WIA-aanvraag.

De aanvrager moet daarvoor het volgende doen:

Inkomsten en wijzigingen daarin doorgeven

Als de aanvrager direct wijzigingen doorgeeft, dan kunnen we het voorschot zo goed mogelijk vaststellen. Is er te veel voorschot ontvangen, omdat de aanvrager inkomsten had waarmee wij geen rekening hebben gehouden? Dan moet die het voorschot of een deel daarvan wel terugbetalen.

Wijzigingen in de situatie doorgeven

Er kunnen wijzigingen in de situatie zijn waardoor de aanvrager geen of tijdelijk geen WIA-uitkering krijgt. Voorbeelden zijn detentie, verhuizing naar het buitenland of recht op een andere uitkering. Er is dan ook geen recht op een voorschot.

Geen WIA, dan altijd WW aanvragen

Als de aanvrager recht heeft op een WW-uitkering, dan kunnen we het voorschot verrekenen met die uitkering. Vraagt de aanvrager geen WW-uitkering aan? Dan moet die het voorschot terugbetalen.

Krijgt de aanvrager een WIA- of WW-uitkering, dan verrekenen we het WIA-voorschot met het bedrag aan WIA- of WW-uitkering waar die nog recht op heeft.

Krijgt de aanvrager geen WIA- of WW-uitkering en zijn er ook geen andere inkomsten? Dan hoeft de aanvrager het voorschot niet terug te betalen. Wij willen namelijk niet dat die in deze situatie een bedrag moet terugbetalen.

Alleen als de aanvrager geen WW-uitkering krijgt omdat die door eigen schuld werkloos raakte, moet die het voorschot wel terugbetalen.

Na de aanvraag van de WIA-uitkering kan de aanvrager meteen beginnen met re-integreren. Ook als wij nog geen beslissing hebben genomen. Voor onze hulp bij de re-integratie kan zowel de aanvrager als de werkgever bellen met UWV.

Voor een werkgever die eigenrisicodrager voor de WGA is, zijn dit de gevolgen van een te late beslissing:

  • De werkgever is verantwoordelijk voor de betaling van het voorschot van de werknemer, tot er een beslissing is genomen.
  • De werkgever blijft de werknemer helpen bij de re-integratie.

Heeft de werknemer geen recht op een WIA-uitkering, dan krijgt de werkgever het betaalde voorschot terug van ons.

De aanvrager kan ons bellen als die 1 week voordat de WIA-uitkering zou moeten beginnen nog niets van ons heeft gehoord.

Daarna kan de aanvrager eventueel de te late beslissing melden.