Een werkvergunning aanvragen voor een werknemer van buiten de EU/EER en Zwitserland kan niet meteen. De werkgever moet eerst minimaal 3 maanden een geschikte kandidaat proberen te vinden in de EU/EER of Zwitserland. De werkgever zoekt uitgebreid. Denk aan internet, (internationale) uitzendbureaus en het plaatsen van advertenties.

Geschikte kandidaten zijn werkzoekenden die zonder werkvergunning in Nederland mogen werken. Hieronder vallen 2 groepen:

  • Werkzoekenden uit een land binnen de EU/EER of Zwitserland. 
  • Werkzoekenden van buiten de EU/EER en Zwitserland, die een verblijfsvergunning hebben met de tekst ‘Arbeid vrij toegestaan. Tewerkstellingsvergunning (TWV) niet vereist’.

De werkgever meldt de vacature minimaal 5 weken voor de aanvraag van de werkvergunning bij UWV. Dat kan via het WerkgeversServicepunt. Of plaats de vacature zelf op werk.nl. Met deze vacaturemelding onderzoekt de werkgever of er werkzoekenden bij UWV zijn die de vacature kunnen vervullen.

Let op: Als de werkgever de vacature op werk.nl plaatst, wordt de vacature ook getoond op de EURES-website. EURES is het Europese netwerk van organisaties dat werkgevers helpt bij het zoeken naar personeel in Europa. Ook helpt het netwerk werkzoekenden om werk te zoeken in Europa.

Bekijk onderstaande video voor meer informatie over hoe de werkgever de vacature bij ons meldt:

De werkvergunning is maximaal 2 jaar geldig.

De werkgever vraagt een TWV aan als de werknemer maximaal 90 dagen in Nederland werkt. Als de werknemer langer dan 90 dagen in Nederland werkt vraagt de werkgever een GVVA aan. Het verschilt per situatie welke werkvergunning de werkgever moet aanvragen. De algemene voorwaarden voor een TWV staan op uwv.nl. De algemene voorwaarden voor een GVVA staan op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Naast de algemene voorwaarden gelden de volgende voorwaarden bij het aanvragen van een werkvergunning reguliere arbeidsplaats:

  • De buitenlandse werknemer is 18 jaar of ouder.
  • De buitenlandse werknemer werkt op een reguliere (normale) arbeidsplaats.
  • De werkgever regelt voor de buitenlandse werknemer een veilige en schone plek om te wonen.

Let op: Wij controleren of het werk gedaan kan worden door een werknemer uit de EU/EER of Zwitserland.

De werkgever stuurt het volgende mee met de aanvraag van de werkvergunning:

  • Een kopie van de concept arbeidsovereenkomst of werkgeversverklaring met ondertekening door of namens de werkgever.
  • Een kopie van diploma’s en getuigschriften (met vertaling naar Nederlands of Engels).
  • Een document van waardering van diploma naar Nederlandse maatstaven. IcDW of Nuffic kan dit bijvoorbeeld afgeven. IcDW is het Informatiecentrum DiplomaWaardering. Zij geven aan wat de waarde is van buitenlandse diploma’s en opleidingen in Nederland. Nuffic is de Nederlandse organisatie die informatie biedt aan buitenlandse studenten die in Nederland willen komen studeren.
  • Eventueel een kopie van de vacaturemelding bij EURES. EURES is het Europese netwerk van organisaties dat werkgevers helpt bij het zoeken naar personeel in Europa. Ook helpt het netwerk werkzoekenden om werk te zoeken in Europa.
  • Documenten waaruit blijkt dat de werkgever in Nederland, de EU/EER of Zwitserland via verschillende media naar een kandidaat heeft gezocht. Zoals kopieën van (online) advertenties en facturen voor het plaatsen van deze advertenties.
  • Uitleg over de selectieprocedure (hoeveel kandidaten hebben gereageerd, aan welke eisen voldeden zij wel en niet).

Kijk de onderstaande video voor meer informatie over wat de werkgever moet doen om een werkvergunning aan te vragen:

Stuur een e-mail naar het Landelijk Steunpunt Arbeidsmigratie voor vragen over het zoeken naar personeel in Nederland en de EU/EER of Zwitserland. Het Landelijk Steunpunt Arbeidsmigratie kan de werkgever informeren over de voorwaarden en het proces van het aanvragen van een werkvergunning. Een adviseur neemt contact op om de vragen te beantwoorden.