De verkenning die Technopolis/SEOR met subsidie van UWV uitvoerde heeft geresulteerd in acht beloftevolle technologieën, zoals een sociale robotassistent, spraakgestuurde apparatuur en gepersonaliseerde producten. Deze nieuwe technologieën bieden enerzijds diverse mogelijkheden voor kostenverlaging van voorzieningen en anderzijds voldoende potentie voor ondersteuning van mensen met een arbeidsbeperking bij het (vinden van) werk. Het is de vraag of technologie als zodanig de belangrijkste stimulator zal zijn voor verhoging van de arbeidsparticipatie van deze groep. Daarvoor moeten ook andere belemmeringen geadresseerd worden die de arbeidsparticipatie in de weg staan. Ook met het huidige aanbod aan voorzieningen blijft de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking immers ver achter bij die van mensen zonder een beperking.
Tegelijkertijd met dit onderzoeksrapport verscheen ook een rapport over de rol van technologie bij de arbeidsparticipatie van mensen met een licht verstandelijke beperking.
Over de resultaten van beide onderzoeken is een UWV Kennisverslag verschenen: UKV-2018-2 Kansen van technologie voor arbeidsparticipatie.
Voor elk van de acht beloftevolle technologieën is een kaart gemaakt met informatie over wat de technologie voor welke doelgroep kan betekenen en wat de kosten en baten zijn: