Dit zijn de belangrijkste conclusies:
- Nieuwe technologische voorzieningen als een sociale robotassistent, spraakgestuurde apparatuur en gepersonaliseerde producten hebben potentie om het bereik van doelgroepen te vergroten tegen vergelijkbare of hogere kosten dan bij gebruik van bestaande voorzieningen.
- Samen met mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders zijn 4 scenario’s ontwikkeld. De scenario’s laten zien hoe toepassing van serious gaming, augmented reality, een activiteitentracker en omgevingssensoren deze werknemers bij hun werk kan ondersteunen.
- De eindgebruiker in de arbeidscontext is vaak niet of nauwelijks in beeld bij de technologieontwikkelaars.
Tegelijkertijd zijn met dit UWV Kennisverslag twee onderzoeksrapporten verschenen. Het door Technopolis/SEOR met subsidie van UWV uitgevoerde onderzoek naar De kansen van technologie voor inclusie gaat in op de vraag welke technologieën op korter termijn toegepast kunnen worden als voorzieningen om de arbeidsparticipatie te verhogen en/of kosten voor huidige voorzieningen te verlagen. Het VU Athena Instituut bracht met subsidie van UWV in het rapport Technologie & Inclusie in kaart welke rol technologie kan spelen bij de arbeidsparticipatie van mensen met een licht verstandelijke beperking.