Direct naar inhoud

Instellingen

    Minder faillissementen maar wel meer reorganisaties in 1e kwartaal 2025

    In het eerste kwartaal van 2025 gingen minder bedrijven failliet dan een jaar eerder, maar verloren meer mensen hun baan. In totaal gingen 557 bedrijven kopje onder, 9% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch raakten ruim 5.000 mensen hun werk kwijt, een stijging van 10%. Het aantal bedrijven dat een collectief ontslag meldde, steeg fors: het hoogste aantal sinds eind 2020. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van UWV.

    De meeste faillissementen speelden zich af  in de zakelijke dienstverlening, metaalindustrie, horeca en detailhandel. 

    Hoogste aantal werkgevers dat een collectief ontslag aankondigde, sinds eind 2020

    Het aantal bedrijven dat in het eerste kwartaal van 2025 een collectief ontslag aankondigde nam toe. In totaal meldden 82 bedrijven dat ze afscheid willen nemen van 20 of meer werknemers. Dat gebeurde een jaar geleden bij 59 bedrijven. Het ging nu om ruim 4.700 werknemers, bijna 5% meer dan een jaar eerder. Verreweg de meeste bedrijven zijn afkomstig uit de industrie en zakelijke dienstverlening. Voorgenomen collectieve ontslagen (van 20 of meer werknemers) moeten volgens de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO) bij de vakbonden en UWV worden gemeld.

    WW-uitkeringen stijgen licht

    De instroom in de WW was het afgelopen kwartaal hoger dan in dezelfde periode van de afgelopen drie jaar. Toch blijft de totale stijging van het aantal mensen met een WW-uitkering beperkt: onder de 9% ten opzichte van een jaar geleden. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt er dus nog steeds voor dat veel mensen na ontslag relatief snel weer een baan vinden.

    Concurrentie tussen werkzoekenden groeit, maar arbeidsmarkt blijft krap

    Volgens Rob Witjes, hoofd Arbeidsmarktinformatie en -advies van UWV, is de arbeidsmarkt nog steeds krap: ‘Er zijn nog steeds veel kansen op de arbeidsmarkt. Maar omdat er meer mensen tegelijk op zoek zijn naar werk, bijvoorbeeld na een faillissement of reorganisatie, duurt het voor sommigen langer om weer een passende baan te vinden.’

    Uit de cijfers van de afgelopen maanden blijkt, dat bedrijven zich, veelal door oplopende kosten en een verslechterde financiële positie, genoodzaakt voelen om aanpassingen te doen in hun bedrijfsorganisatie.

    Hulp van UWV bij faillissementen

    Als een bedrijf failliet gaat, neemt UWV tijdelijk het loon van werknemers over en geeft hier voorlichting over. Daarnaast biedt UWV ondersteuning bij het vinden van nieuw werk. Bijvoorbeeld met hulp bij solliciteren, omscholing of advies over welke beroepen nu kansen bieden.

    Mogen wij u kort nog wat vragen over uw chatgesprek?