‘Er is nog altijd veel vraag naar personeel. Vooral de behoefte aan mensen met technische kennis en vaardigheden is groot,’ vertelt Frank Eskes, arbeidsmarktadviseur bij UWV. ‘Voor een derde van de werkgevers is een tekort aan arbeidskrachten zelfs een belemmering voor de productie.’

In oktober 2023 stonden er bij UWV 10.700 mensen met een technisch beroep ingeschreven als werkzoekende, die daarvoor (via een uitzendcontract) in de industrie werkten. Deze groep bestaat voornamelijk uit productiemedewerkers en procesoperators. Er is echter sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod, met name op het gebied van opleidingsniveau. Een groot deel van de mensen in deze groep heeft geen startkwalificatie of geen technische opleiding gevolgd.

Voor werkgevers en werknemers liggen er kansen in om- en bijscholing. Hiervoor is goede begeleiding en soms een andere organisatie van het werk van groot belang. Het inzetten op het behoud van personeel kan lonen, bijvoorbeeld via een goed ingericht instroomproces. Om oudere werknemers inzetbaar te houden is specifieke inzet op de vitaliteit belangrijk. Voor technische beroepen is ook het aantrekken van jongeren van groot belang. Een voorbeeld uit de praktijk is de ‘Week van de Procestechniek’: een initiatief om jongeren op het vmbo enthousiast te maken voor de werkzaamheden in de sector.

De vraag naar personeel blijft naar verwachting ook groot omdat er veel mensen met pensioen gaan. Het aantal 55-plussers is in 10 jaar tijd met bijna 75.000 gestegen. Binnen de industrie is nu 26% van het aantal werkenden 55 jaar of ouder. Bij de werkenden in alle andere sectoren samen is dit 22%. In de industrie kan een verouderend personeelsbestand problemen opleveren voor de bedrijfsvoering. Veel bedrijven produceren 24 uur per dag, 7 dagen per week. Daarvoor werken mensen in ploegendiensten. Voor ouderen kan het werken in ploegendiensten soms zwaar worden, met een grotere kans op uitval als gevolg.

Het aantal jongere werknemers in de industrie is in dezelfde periode kleiner geworden. In 2023 werken er bijna 35.000 minder mensen in de leeftijdsgroep van 25 tot 45 dan in 2013. Tegelijkertijd daalt het aantal jongeren dat een technische opleiding kiest.

Lees meer