Machtigen voor inloggen
U wilt iemand anders uw zaken laten regelen in Mijn UWV of de Werkmap. Of u wilt een medewerker of bedrijf machtigen om zaken te regelen namens uw organisatie. Bijvoorbeeld in het werkgeversportaal. In die situaties heeft u een machtiging nodig.
Machtigen bij DigiD
Een machtiging voor Mijn UWV of de Werkmap vraagt u aan via DigiD Machtigen (machtigen.digid.nl). Ook de persoon die u wilt machtigen kan de machtiging aanvragen. Deze persoon noemen we de gemachtigde.
4 soorten machtigingen
Er zijn 4 soorten machtigingen waarbij u toestemming geeft om de gemachtigde toegang te geven tot bepaalde zaken en diensten.
Mijn UWV Compleet
De gemachtigde krijgt toegang tot alle informatie op Mijn UWV
- uw algemene zaken
- uw financiële zaken
- zaken rond uw gezondheid
De gemachtigde kan bijvoorbeeld wijzigingen doorgeven, de Inkomstenopgave invullen, een bezwaar indienen en een ziek- en betermelding doen.
Mijn UWV Algemene en Financiële zaken
De gemachtigde krijgt alleen toegang tot uw algemene en financiële zaken. Deze kan bijvoorbeeld een uitkering aanvragen, wijzigingen doorgeven en een bezwaar indienen.
Mijn UWV Gezondheid
De gemachtigde krijgt alleen toegang tot zaken die met uw gezondheid te maken hebben. De persoon die u gemachtigd heeft kan bijvoorbeeld een Ziektewet-uitkering aanvragen, wijzigingen doorgeven, ziek- en betermeldingen doen en de Inkomstenopgave invullen.
Werkmap
De gemachtigde krijgt alleen toegang tot alle informatie in de Werkmap. Deze kan bijvoorbeeld een WW-uitkering of een bijstandsuitkering aanvragen en sollicitatieactiviteiten doorgeven.
Goed om te weten
- De gemachtigde moet zelf ook een DigiD hebben. De gemachtigde kan inloggen met de eigen DigiD om uw zaken online te regelen.
- U blijft er zelf verantwoordelijk voor dat informatie klopt. Ook als u iemand machtigt. Al uw zaken op Mijn UWV en in de Werkmap moeten goed en op tijd geregeld worden.
- Verandert er iets in Mijn UWV of de Werkmap? De machtiging verandert automatisch mee.
- U geeft alleen een machtiging voor online toegang. Het is geen machtiging om (juridisch) namens u op te treden.
Machtigen bij eHerkenning
U regelt zaken in onze portalen met eHerkenning.
2 soorten machtigingen
Er zijn 2 soorten machtigingen mogelijk bij eHerkenning.
Eigen medewerker machtigen
Alle medewerkers die onze portalen willen gebruiken, hebben eHerkenning nodig. eHerkenning is namelijk persoonsgebonden en kan niet worden gedeeld met een collega. De persoon die binnen uw organisatie eHerkenning beheert, kan de juiste machtigingen regelen. De beheerder regelt wie voor welke dienst gemachtigd moet worden.
Ander bedrijf machtigen via ketenmachtiging
Wilt u werk uitbesteden waarbij eHerkenning nodig is? Dan kunt u een ander bedrijf machtigen via een ketenmachtiging. Dat regelt u op eHerkenning.nl. Leg de ketenmachtiging vast bij de leverancier van eHerkenning. Dit kan ook als u zelf geen eHerkenning heeft. Zo kan bijvoorbeeld een intermediair of bureau zaken voor u regelen in onze portalen.
Regelt u als intermediair voor meerdere organisaties personeelszaken? Dan kunt u met 1 eHerkenningsmiddel namens meerdere organisaties inloggen op onze portalen die eHerkenning hebben.
Goed om te weten
- Er is 1 machtiging nodig per dienst die in onze portalen gebruikt wordt.
- De partij die u wilt machtigen heeft eHerkenning nodig op betrouwbaarheidsniveau 3 of 4. Dit is afhankelijk van de dienst waarvoor u de partij wilt machtigen.
- Heeft u dezelfde leverancier van eHerkenning als de partij die u wilt machtigen? Dan kunt u de machtiging ook regelen via de beheermodule of een formulier van uw leverancier.
Machtigingen actueel houden
Het is belangrijk dat u machtigingen voor eHerkenning regelmatig controleert. Bijvoorbeeld om datalekken te voorkomen.
Wanneer een gemachtigde werknemer uit dienst gaat moeten de machtigingen worden ingetrokken. Voor de nieuwe werknemer vraagt u opnieuw een eHerkenningsmiddel en machtigingen aan.
Als een medewerker van functie wisselt, pas dan machtigingen aan via de online beheermodule of een online formulier van uw leverancier van eHerkenning.
Intrekken ketenmachtiging
Heeft u een ander bedrijf gemachtigd via een ketenmachtiging en stopt de samenwerking? Dan kan de ketenmachtiging worden ingetrokken.
Als u de ketenmachtiging vanuit uw eigen beheermodule heeft afgegeven, dan trekt u deze ook zelf in via de beheermodule. Heeft u geen beheermodule? Uw intermediair kan de ketenmachtiging dan zelf intrekken in diens beheermodule.
Wilt u de samenwerking met de intermediair alleen van uw kant intrekken, dan doet u dat via het online formulier van uw leverancier van eHerkenning.