Dit kan gevolgen hebben voor de WGA-uitkering. U krijgt van ons dan bericht.

Uw (ex-)werknemer krijgt geen WIA-uitkering meer als deze 65% of meer van het oude loon kan verdienen.

Maar als uw (ex-)werknemer opnieuw ziek wordt en weer een WGA-uitkering krijgt, dan moet u deze uitkering weer betalen. Wat de gevolgen voor u zijn, hangt af van de situatie van uw werknemer.

Ziek door zelfde oorzaak

Uw (ex-)werknemer wordt binnen 5 jaar na het einde van de uitkering opnieuw ziek door dezelfde oorzaak. Uw (ex-)werknemer kan dan misschien meteen opnieuw een WGA-uitkering krijgen.

U betaalt dan de uitkering voor de rest van de periode waarin u eigenrisicodrager bent voor deze werknemer.

Voorbeeld: uw werknemer heeft 2 jaar een WGA-uitkering gehad en daarna 1 jaar niet. U betaalt de uitkering dan nog 7 jaar.

Ziek door andere oorzaak

Uw (ex-)werknemer wordt opnieuw ziek, maar de ziekte heeft een andere oorzaak. Dan werkt u 2 jaar (104 weken) samen aan de re-integratie en u betaalt die 2 jaar het loon door.

Mocht uw (ex-)werknemer daarna een WGA-uitkering krijgen, dan betaalt u die uitkering weer voor maximaal 10 jaar.

Als uw werknemer een passende baan vindt bij een andere werkgever, blijft u 10 jaar het eigen risico dragen.

Als wij de uitkering betalen, dan handelen wij dit af met de deurwaarder en uw (ex-)werknemer. Betaalt u zelf de uitkering, dan geven wij aan de deurwaarder door dat deze contact met u moet opnemen.

Als uw (ex-)werknemer overlijdt, stopt de WGA-uitkering op de dag na het overlijden. Wij beoordelen dan of de nabestaande een overlijdensuitkering krijgt. Als dat zo is, betaalt u de overlijdensuitkering.