In de volgende situaties draagt u voor een deel het eigen risico WGA.

(Ex-)werknemer heeft loonaanvullingsuitkering

Heeft een werknemer of ex-werknemer een loonaanvullingsuitkering dan betaalt u niet de hele WGA-uitkering. Maar alleen de vervolguitkering.

Betaalt u de loonaanvullingsuitkering zelf aan uw (ex-)werknemer? Dan declareert u bij ons achteraf het verschil tussen de loonaanvullingsuitkering en de vervolguitkering.

(Ex-)werknemer heeft meer dan 1 werkgever

U draagt dan alleen het risico voor het deel van de WGA-uitkering die uw (ex-)werknemer krijgt voor het werk bij uw bedrijf.

Bedrijf overgenomen

U neemt gedeeltelijk een bedrijf over dat eigenrisicodrager WGA is, terwijl u dat niet bent. In dat geval draagt u een deel van het risico van de WGA-uitkeringen van het andere bedrijf. U betaalt op basis van uw aandeel in de loonsom.

In de volgende situaties draagt u helemaal geen eigen risico WGA.

(Ex-)werknemer was al arbeidsongeschikt

Meestal zit er tijd tussen het moment dat u iemand aanneemt en het moment waarop diegene echt voor u aan het werk gaat. Als diegene in die periode ziek wordt en uiteindelijk een WGA-uitkering krijgt, draagt u voor die uitkering niet het eigen risico.

Neemt u een werknemer in dienst die al gedeeltelijk arbeidsongeschikt is? Ook dan hoeft u voor een eventuele uitkering niet het risico te dragen.

(Ex-)werknemer krijgt een Ziektewet-uitkering

Dan draagt u geen eigen risico als deze (ex-)werknemer daarna een WGA-uitkering krijgt.

(Ex-)werknemer heeft een WAZ- of Wajong-uitkering

Dan draagt u geen eigen risico als deze (ex-)werknemer een WGA-uitkering krijgt.