Als de werknemer ziek wordt voordat het ouderschapsverlof begint en 100% arbeidsongeschikt is, dan kan die geen verlof opnemen. Het verlof kan pas weer ingaan als de werknemer weer een deel van de uren of alle uren werkt. De werkgever betaalt het loon door tijdens ziekte.

Alsnog verlof opnemen: voorwaarden

Een werknemer die 100% arbeidsongeschikt is en die nog wel verlof wil opnemen, moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De werknemer moet binnen 1 jaar na de geboorte van het kind weer deels of volledig aan het werk zijn.
  • De werknemer moet het verlof hebben opgenomen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind.

Voor een adoptie- of pleegzorguitkering moet iemand ook aan deze voorwaarden voldoen. Maar dan binnen 1 jaar nadat het kind in het gezin is opgenomen en voordat het kind 8 jaar is.

Als de werknemer weer gaat werken, dan kan die alleen betaald ouderschapsverlof opnemen voor de uren die die gedeeltelijk werkt. De volledige werkweek bestaat in dit geval dan uit die gedeeltelijk gewerkte uren.

Als de werknemer ziek wordt tijdens het verlof, dan lopen het verlof en de uitkering gewoon door. De werkgever kan wel met de werknemer afspreken dat die het verlof op een later tijdstip mag opnemen. Dus als die weer een deel van of alle uren kan werken. De werkgever hoeft het gewijzigde verlof niet aan UWV door te geven.

De werkgever mag tijdens het verlof van de zieke werknemer de uitkering betaald ouderschapsverlof aftrekken van het loon dat die doorbetaalt tijdens ziekte.

Ontvangt de werknemer via de werkgever een Ziektewet-uitkering, dan kunnen wij de uitkering betaald ouderschapsverlof van de Ziektewet-uitkering aftrekken.