Tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek kijkt de arbeidsdeskundige wat voor werk u doet of kunt doen met uw ziekte of handicap. En wat u daarmee verdient of kunt verdienen. De arbeidsdeskundige kijkt daarbij naar uw opleiding en uw (werk)ervaring. En let ook op wat u niet meer kunt.
Het gesprek met de arbeidsdeskundige duurt ongeveer 1 uur. De arbeidsdeskundige stelt u een aantal vragen. Soms ook een vraag die u al eerder heeft gekregen. Dit komt doordat we altijd vertrouwelijk omgaan met uw medische gegevens.
- Denk na over uw mogelijkheden. Wat kunt u wél doen? En wat is moeilijk voor u om te doen?
- Denk alvast na over hoe een gewone dag er voor u uitziet. De arbeidsdeskundige kan hiernaar vragen in het gesprek.
- Schrijf alvast uw vragen op. En neem ze mee om ze te stellen tijdens het gesprek.
- Neem iemand mee naar het gesprek als u dat fijn vindt.
- Bedenk of u het gesprek wilt opnemen om het later terug te kunnen luisteren. Er gelden wel een aantal regels voor het opnemen van het gesprek. U leest deze bij de regels over een afspraak bij UWV. U geeft bijvoorbeeld minimaal 1 werkdag van tevoren door dat u het gesprek wilt opnemen.
- Uw geldige identiteitsbewijs (bijvoorbeeld een paspoort of ID-kaart). Neemt u iemand mee naar het gesprek? Dan neemt die persoon ook een geldig identiteitsbewijs mee.
- De uitnodiging die u van ons kreeg.
U moet naar het gesprek komen als u een uitnodiging krijgt. Ook een afspraak om te bellen of te beeldbellen is verplicht. Komt u niet naar de afspraak? Of kunnen wij u niet bereiken? Dan kan dat gevolgen hebben voor uw aanvraag of uitkering. Lees over meer regels als u een afspraak bij UWV heeft.
- Tijdens het gesprek bespreekt de arbeidsdeskundige veel met u. Daarom krijgt u per post een rapport van het gesprek. Zo kunt u alles nog eens nalezen.
- U krijgt een brief met de beslissing.