U krijgt een nabetaling in de volgende situaties:
- U had recht op een uitkering, maar u heeft deze nog niet gekregen. Wij betalen deze uitkering alsnog aan u uit.
- U krijgt al een uitkering van UWV. Achteraf blijkt dat u recht had op een hogere uitkering. Wij berekenen uw uitkering dan opnieuw en betalen het verschil tussen de lagere en de hogere uitkering aan u.
Inhouding loonheffing
Wij houden loonheffing in op de nabetaling die u krijgt. Dat is een bedrag voor belastingen en sociale verzekeringspremies, dat altijd wordt ingehouden op uw inkomsten. Hoe we de loonheffing inhouden, hangt af van uw situatie.
Nog geen uitkering ontvangen
Als u nog niets heeft gekregen, gebruiken wij tijdvaktabellen van de Belastingdienst om de hoogte van de loonheffing te berekenen. In deze tabellen staat hoeveel we per tijdvak moeten inhouden aan loonheffing. Een tijdvak is bijvoorbeeld een week of een maand.
Achteraf recht op hogere uitkering
Blijkt achteraf dat u recht had op een hogere uitkering? Dan berekenen wij uw uitkering opnieuw. Wij betalen dan het verschil tussen de lagere en de hogere uitkering aan u uit.
Gaat de nabetaling over een ander jaar dan het huidige jaar? Dan gebruiken we de tabel voor bijzondere beloningen om de hoogte van de loonheffing te berekenen. Dit is een tabel met percentages die de overheid vaststelt voor loonheffing op eenmalige betalingen of beloningen.
Loonheffingskorting bij nabetaling uitkering
Wij passen loonheffingskorting toe op een nabetaling bij uw uitkering. Hierdoor hoeft u minder belasting te betalen en krijgt u meestal een hoger bedrag. We passen de loonheffingskorting niet toe als u heeft aangegeven dat wij dat niet mogen bij uw uitkering. Als u recht heeft op de jonggehandicaptenkorting, dan passen we die korting ook toe.
Door de nabetaling wordt uw totale jaarinkomen hoger. Hierdoor moet u waarschijnlijk meer inkomstenbelasting betalen. En ook uw toeslagen van de Belastingdienst veranderen waarschijnlijk. We leggen dat hieronder uit.
Meer inkomstenbelasting betalen
Dit zijn voorbeelden van situaties waarin u misschien moet bijbetalen bij uw aanslag inkomstenbelasting:
- U heeft te weinig belasting betaald, omdat u te veel loonheffingskorting heeft gekregen.
- U moet meer belasting betalen, omdat een deel van uw inkomen in een hogere belastingschrijf valt.
Gevolgen voor toeslagen
Een nabetaling kan gevolgen hebben voor:
- Uw recht op toeslagen zoals zorg- en kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget.
- Uw recht op andere inkomensafhankelijke regelingen, zoals studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren.
- De hoogte van uw eigen bijdragen, zoals bijdragen voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of bijdragen voor rechtshulp.
Soms vervalt uw recht op toeslagen of andere inkomensafhankelijke regelingen. Of misschien krijgt u een lager bedrag. Het kan ook zijn dat u door het hogere jaarinkomen hogere eigen bijdragen moet betalen voor bepaalde zorg of hulp.