Toen de 24-weken eis nog bestond werden in de periode van januari tot en met november 2023 in totaal 1.840 TWV’s voor een asielzoeker verleend. Na het vervallen hiervan, waardoor asielzoekers het hele jaar mogen werken, verviervoudigde het aantal TWV’s voor een asielzoeker (tot 7.370 in de periode van december 2023 tot en met oktober 2024). Het aantal toegekende TWV’s voor een asielzoeker nam toe naar gemiddeld 670 per maand.
Judith Duveen, algemeen directeur UWV Werkbedrijf: ‘Werk is een belangrijk onderdeel van bestaanszekerheid van mensen. Meedoen door werk is op de eerste plaats voor de nieuwkomers zelf van grote waarde: het geeft perspectief, helpt bij het leren van de Nederlandse taal en cultuur en is bevorderlijk voor integratie. Maar ook vanuit economisch en maatschappelijk perspectief is arbeidsparticipatie van waarde, het draagt bij aan het verlagen van de druk op de arbeidsmarkt.’
De meeste toekenningen voor een TWV voor een asielzoeker worden verleend aan uitzendbedrijven. Het aantal toegekende TWV’s neemt in deze sector toe van 380 in de eerste elf maanden van 2023 tot 2.210 in de eerste elf maanden na het loslaten van de 24-wekeneis. Ruim vier keer zoveel. Op de tweede en derde plaats staan de sectoren Horeca en Reiniging.
Bij de aanvraag moet de werkgever aangeven welke functie de beoogde kandidaat gaat vervullen. Ongeveer één op de vijf (19%) TWV’s is voor een asielzoeker die aan de slag gaat als schoonmaker. Ongeveer één op de tien (10%) verstrekte TWV’s is voor een asielzoeker die aan het werk gaat als uitzendkracht, maar waarvan de exacte functie niet ingevuld is. Eveneens 10% van de verstrekte TWV’s is voor productiemedewerkers. Een iets kleiner aandeel gaat aan het werk als afwasser/keukenhulp of magazijnmedewerker (beide 8%).
Duveen: ‘Dat kan mooi zijn als springplank, maar lang niet voor iedereen is dit de baan die past bij de opleiding en ervaring uit het thuisland en die bijdraagt aan duurzaam werk. We laten nog veel talent onbenut. Het zou goed zijn als we met elkaar kijken naar wat mensen nog meer kunnen en wat hun vaardigheden zijn.’
Er worden ook werkvergunningen verstrekt voor tandartsassistenten, ICT-medewerkers en zorg- en onderwijsgevend personeel. Deze aantallen zijn te klein om als aparte categorie in de top 10 voor te komen.
Voor asielzoekers en statushouders die nog in een azc verblijven ontbreekt nu nog een ondersteuningsstructuur en ook een wettelijke taak. UWV, VNG en COA willen gezamenlijk en ieder vanuit eigen rol en verantwoordelijkheid bijdragen aan de begeleiding naar werk van asielzoekers en niet-gehuisveste statushouders. In de drie pilots wordt verkend welke dienstverlening nodig is en welke andere partijen deze samenwerking aanvullen en versterken.