Direct naar inhoud

Instellingen

    UWV streeft naar maximale wachttijd van 6 maanden

    Door het toenemende aantal aanvragen voor een WIA-claimbeoordeling en het oplopen van de wachttijden, zet UWV in op een maximale wachttijd van zes maanden. UWV kampt met een beperkte beoordelingscapaciteit en verwacht dat de achterstanden oplopen. Daarom is UWV met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in gesprek over een andere prioritering en nadere maatregelen. De in januari 2025 ingestelde tijdelijke prioritering om mensen met voorrang te beoordelen die jonger dan 62 jaar zijn, die meer arbeidsperspectief en grotere re-integratiekans hebben, is stopgezet.

    Lid van de raad van bestuur van UWV Johanna Hirscher: ‘Dat mensen te lang moeten wachten op een sociaal-medische beoordeling vinden wij heel erg vervelend en onwenselijk. Wij bieden mensen tijdens de wachttijd een voorschot en re-integratiedienstverlening aan. De afgelopen twee jaren konden wij de wachttijden reduceren. Dit is met wat we nu weten dit jaar niet meer mogelijk. Daardoor zijn we genoodzaakt om verdere keuzes te maken over wie eerst beoordeeld wordt.’

    UWV kampt al langere tijd met een toename van het aantal mensen dat een WIA-uitkering aanvraagt. Daarnaast is er een groot tekort aan verzekeringsartsen en zijn de buitenwettelijke 60-plusmaatregel en de tijdelijke overwerkregeling voor verzekeringsartsen afgelopen. De verwachting is dat de achterstanden in het aantal WIA-claimbeoordelingen in 2025 zullen oplopen.

    Eerder duidelijkheid

    Op 1 januari 2025 liep de 60-plusmaatregel af. Met deze tijdelijke maatregel konden werknemers na twee jaar ziekte in samenspraak met hun werkgever gebruikmaken van een vereenvoudigde beoordeling. Hierdoor konden 10.000 mensen in 2024 eerder duidelijkheid over hun uitkering krijgen en liepen de beoordelingsachterstanden terug. Begin dit jaar startte UWV met een tijdelijke prioritering om mensen met meer arbeidsmarktperspectief en grotere re-integratiekans binnen een half jaar te beoordelen. Bij nader inzien leidt deze tijdelijke prioritering, met name de vertaling naar de leeftijdscategorie ouder dan 62, tot vragen en onduidelijkheden. Dat betekent dat we deze prioritering stopzetten. Samen met het ministerie van SZW zijn we in gesprek over maatregelen die in de zomer tot een realistisch perspectief voor onze cliënten en onze collega’s leiden.

    Structurele maatregelen nodig

    Dit jaar zijn meer structurele oplossingen nodig of moeten er andere keuzes worden gemaakt, bijvoorbeeld om te prioriteren op re-integratiemogelijkheden of per leeftijdscategorie. Johanna Hirscher: ‘Wij weten dat komend half jaar de wachttijden langer worden als wij iedereen op dezelfde manier beoordelen. Ondertussen laten we wachtenden niet in de steek. Met mensen die een sociaal-medische beoordeling hebben aangevraagd, nemen wij contact op voor re-integratiebegeleiding en een voorschot op hun uitkering. Dit voorschot hoeft niet te worden terugbetaald. Ons streven is en blijft iedereen binnen een half jaar een beoordeling te geven.’

    Mogen wij u kort nog wat vragen over uw chatgesprek?