UWV in voorjaar van start met controleren mogelijke fouten in de dagloonberekening van WIA-uitkeringen
UWV heeft de inzet om vanaf het voorjaar te starten met het controleren van 43.000 WIA-dossiers waarin mogelijk fouten zijn gemaakt in de dagloonberekeningen. Wij vinden het heel vervelend dat mensen nog steeds in onzekerheid zitten, maar we willen de fouten zorgvuldig herstellen. Het controleren en waar nodig corrigeren doen we stapsgewijs en in nauw overleg met cliënten en betrokken partijen. Want een wijziging van de WIA-uitkering kan consequenties hebben voor toeslagen, verzekeringen of pensioenen en nog niet alle gevolgen hiervan zijn bekend.
Nathalie van Berkel, lid Raad van Bestuur UWV: 'Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat wanneer er een fout gemaakt is in de berekening van hun dagloon deze zorgvuldig wordt rechtgezet. De afgelopen maanden lag de focus daarom op het uitzoeken in welke dossiers er mogelijk fouten gemaakt zijn. Ook wordt gekeken naar de mogelijke gevolgen van correcties. Daarbij betrekken wij de mensen om wie het gaat en verwerken we lessen en ervaringen die wij hierbij opdoen. Dit noemen wij de lerende aanpak.'
Lerende aanpak
'We selecteren zorgvuldig een aantal mensen die zichzelf gemeld hebben met een WIA-uitkering waarvan het dagloon mogelijk te laag is vastgesteld', licht Van Berkel de lerende aanpak verder toe. 'Dit zijn mensen waarvan we verwachten dat de gevolgen van een nabetaling beperkt zijn. Denk bij gevolgen aan bepaalde toeslagen die iemand ontvangt en door een terugbetaling van UWV opeens terug zou moeten betalen. Het idee is om met een kleine groep te beginnen en om samen met cliënten het controleproces door te lopen en samen te leren hoe we dit het beste kunnen doen. Daardoor ontstaat ook een completer beeld van wat er speelt bij mensen en hoe we het beste kunnen helpen of ondersteunen.'
Informeren cliënten
De komende tijd gaan wij mensen informeren of er aanleiding is om hun dossier verder te controleren op dagloonfouten. We begrijpen dat deze boodschap ingrijpend kan zijn want het biedt nog geen echte zekerheid. Zekerheid die mensen misschien wel verwacht hadden. We vinden het heel vervelend dat we die onzekerheid niet sneller bij mensen weg kunnen nemen, maar we willen het rechtzetten van de fouten zorgvuldig doen. We streven ernaar om dit samen te doen met andere instanties, zoals Dienst Toeslagen, Belastingdienst, pensioenfondsen en verzekeraars en natuurlijk het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zo kunnen we het voor de mensen zo goed mogelijk doen.
Vervolgeffecten van corrigeren
Het corrigeren van een WIA-uitkering heeft altijd impact. Zowel wanneer het gaat om het verhogen van een uitkering als het verlagen ervan. Bij het aanpassen van WIA-uitkeringen komen ook vervolgeffecten kijken, zoals wijzigingen in de huur- of zorgtoeslag of een aanpassing van een arbeidsongeschiktheidspensioen. Wij willen de gevolgen van een correctie voor de mensen zo beperkt mogelijk houden. Helaas is dit complex door de mogelijke doorwerking van een aanpassing van de WIA-uitkering op zowel toeslagen, verzekeringen en arbeidsongeschiktheidspensioenen van mensen bij wie een fout gemaakt is. Wij werken momenteel een aantal scenario's met verschillende opties uit.
Controleren van dossiers
Om te bepalen bij welke mensen we mogelijk fouten hebben gemaakt in de dagloonberekening, hebben wij de afgelopen periode een uitgebreide analyse gedaan van de totale groep van 200 duizend lopende WIA-uitkeringen over de periode van 1 januari 2020 tot en met 1 september 2024. Op basis van deze analyse verwachten we dat we ongeveer 38.000 WIA-uitkeringen handmatig moeten controleren (en mogelijk corrigeren) op fouten.
Uit de eerste resultaten van het nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem blijkt dat er in de periode tussen 1 september en 31 december 2024 ook nog fouten gemaakt worden. Daarom is besloten om dossiers uit deze periode ook mee te nemen. Naar verwachting gaat dit om 5.000 dossiers waar mogelijk een fout in zit. Vanaf april zal handmatig gekeken gaan worden naar 43.000 dossiers. Mogelijk wordt in een later stadium ook gekeken naar beëindigde uitkeringen. Voor nu wordt prioriteit gegeven aan lopende uitkeringen.
Verbeteringen kwaliteit
Om te voorkomen dat wij te veel fouten blijven maken hebben wij sinds oktober 2024 nieuwe kwaliteitscontroles geïmplementeerd bij de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Het doel van de kwaliteitscontroles is om fouten eerder te signaleren, deze te herstellen en te voorkomen. Ook verbeteren we de opleiding, werkinstructies, beleid rondom de dagloonberekening en IT-ondersteuning.
Ieder kwartaal geeft de minister een update van de Verbeteraanpak, lees hier de meest recente Tweede Kamerbrief.
Meer informatie vindt u op Correctie berekening WIA-uitkeringen.