UWV: Focus op verbeteren kwaliteit sociaal-medische dienstverlening
Uit recent uitgevoerde kwaliteitsonderzoeken blijkt dat er ook bij andere onderdelen van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen fouten worden gemaakt. Het gaat om fouten bij Wajonguitkeringen en de berekening van het maatmanloon. Helaas is het niet mogelijk deze fouten uit het verleden op te sporen en te herstellen. Dit kan alleen handmatig, met inzet van schaarse capaciteit van arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen. Dit vraagt veel capaciteit die niet kan worden besteed aan dienstverlening van UWV of sociaal-medische beoordelingen, waar sprake is van achterstanden. In overleg met het ministerie is daarom besloten dat er geen brede, nieuwe herstelactie wordt opgezet. Wel kunnen cliënten die vermoeden dat er een fout is gemaakt zich melden bij UWV. Met behulp van persoonlijke begeleiding helpt UWV cliënten om hun zorgen gericht in beeld te brengen, de juiste vervolgstappen te regelen en indien nodig vanaf begin tot eind te begeleiden.
Nieuw kwaliteitssysteem
UWV gaat met behulp van intensieve kwaliteitscontroles en ondersteunende maatregelen de kwaliteit van de sociaal-medische dienstverlening structureel verbeteren. Met behulp van deze controles kunnen we een transparant en betrouwbaar beeld schetsen van de kwaliteit van sociaal-medische dienstverlening. De eerste resultaten van deze kwaliteitscontroles geven een eerste kwaliteitsbeeld. Deze controles zullen naar verwachting dit najaar leiden tot volledige en daarmee betrouwbare resultaten. Daarnaast neemt UWV andere maatregelen: zoals verdere digitalisering om fouten door handmatige invoer te voorkomen, een vier-ogen principe bij de bepaling van het maatmanloon en het intensief trainen van onze professionals. Zo kunnen fouten in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen worden. En daar waar fouten gemaakt worden, gaan we deze vroegtijdig signaleren en herstellen.
Te veel fouten
UWV heeft vanaf 2020 onvoldoende aandacht gehad voor de kwaliteit en de juistheid van de vaststellingen van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. De onderzoeken die wel zijn gedaan tussen 2020 en 2024, laten zien dat er te veel fouten zijn gemaakt bij de dagloonberekeningen van WIA-uitkeringen. Daarnaast worden ook bij andere onderdelen van de vaststelling van een arbeidsongeschiktheidsuitkering fouten gemaakt. De signalen werden niet goed op waarde geschat en er is te weinig aandacht geweest voor de mogelijke gevolgen van de fouten.
Nathalie van Berkel, lid Raad van Bestuur: 'We hebben helaas te veel fouten gemaakt. We begrijpen dat dit kan leiden tot onzekerheid en zorgen bij cliënten. Dat betreuren wij zeer. We doen er alles aan om de kwaliteit van ons werk zo snel mogelijk te verbeteren. Met extra controles en een nieuw kwaliteitssysteem willen we fouten voorkomen, eerder signaleren en direct verbeteren.'
Herstel
Voor de dagloonberekeningen is eerder al aangegeven dat deze hersteld zullen worden. In deze lopende herstelactie start UWV dit voorjaar met het controleren van de dagloonberekening van 43.000 WIA-uitkeringen uit de periode januari 2020 tot december 2024. Helaas is het niet mogelijk om ook fouten uit het verleden met betrekking tot het maatmanloon en Wajonguitkeringen op te sporen en te herstellen. Het opsporen van deze fouten kan alleen handmatig, met inzet van schaarse capaciteit van arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen. Dit vraagt veel capaciteit die niet kan worden besteed aan dienstverlening of sociaal-medische beoordelingen, waar sprake is van achterstanden.
Nathalie van Berkel: 'Wij begrijpen dat cliënten zich zorgen kunnen maken over de kwaliteit van hun WIA- of Wajong-beoordeling. Voor deze cliënten is er extra dienstverlening. Met behulp van persoonlijke begeleiding helpt UWV cliënten om hun zorgen in beeld te brengen, de juiste vervolgstappen te regelen en indien nodig vanaf begin tot eind te begeleiden. Daarnaast blijkt wederom dat de berekening van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen complex is en veel verschillende onderdelen kent. Wanneer er een fout gemaakt wordt, kunnen de gevolgen voor cliënten groot zijn. Dit benadrukt de noodzaak van vereenvoudiging van het arbeidsongeschiktheidsstelsel.'