Direct naar inhoud

Instellingen

    Reactie UWV op artikel AD en EenVandaag over informeren en samenwerking SZW

    Het AD en EenVandaag publiceerden in de ochtend van 17 februari allebei een artikel waarin een beeld geschetst wordt dat UWV het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) niet goed informeert. De laatste jaren is er door zowel UWV als het ministerie van SZW hard gewerkt aan goede informatie-uitwisseling. Wij herkennen het patroon van niet goed informeren dat in het artikel geschetst wordt niet.

    Er is een voortdurende informatiestroom tussen UWV en het ministerie van SZW. Dit blijkt ook uit de grote hoeveelheden documenten die gedeeld zijn met het AD. UWV informeert het ministerie van SZW met de informatie die bij UWV bekend is op het moment.

    Informeren over mogelijke dagloonfouten WIA

    De artikelen vermelden berichten vanuit de voorzitter van de RvB van UWV Maarten Camps aan de minister van SZW. Deze berichten zijn verstuurd in juni 2024 op basis van eerste signalen over wat wij toen dachten dat administratiefouten waren bij de vaststelling van WIA-uitkeringen. Dat was de informatie die toen beschikbaar was. Dat er ook fouten waren met mogelijke financiële impact op cliënten was op dat moment nog niet voldoende bekend bij UWV. Mocht dat wel bekend zijn geweest had UWV op een andere manier en met meer urgentie het ministerie geïnformeerd.

    In september 2024 werd duidelijk dat de fouten verder gingen dan alleen administratieve fouten. Er blijken ook fouten gemaakt te worden in de vaststelling van het dagloon. Mensen kunnen daardoor een te hoge of te lage uitkering hebben ontvangen. Op het moment dat deze signalen er waren is het ministerie gelijk geïnformeerd en heeft het verdiepende onderzoek en corrigeren van de fouten de volledige aandacht gehad binnen UWV.

    Eerder moeten weten

    UWV had eerder meer aandacht moeten hebben voor de gevolgen van de fouten. Er was in juni geen zicht op het feit dat de fouten verder gingen dan alleen maar administratieve fouten. Zoals in september aangegeven hadden wij dit eerder moeten inzien door interne signalen beter op te volgen. Wij betreuren dit. We hebben de laatste jaren te weinig aandacht gehad voor de kwaliteit van de vaststellingen van WIA-uitkeringen. Dit is niet goed en erg pijnlijk voor de mensen die het betreft en die nu in afwachting zijn van ons bericht of hun WIA-uitkering klopt. We willen hen dit zo snel mogelijk laten weten. Daar werken wij nu hard aan.

    De Algemene Rekenkamer (ARK) is gevraagd door de minister van SZW om een beeld te schetsen van hoe de sturing, het informeren en processen zijn verlopen. In de loop van dit jaar worden daar de bevindingen van verwacht. De laatste jaren is er door zowel UWV als het ministerie van SZW gewerkt aan goede informatiewisseling tussen UWV en ministerie van SZW. De bevindingen uit het onderzoek van de ARK zullen bijdragen aan de verbetering van de samenwerking en informatievoorziening tussen UWV en ministerie van SZW.

    Tijdelijke prioritering Sociaal Medisch Beoordelen van 62-minners

    AD en EenVandaag melden ook dat de minister van SZW geen instemming heeft gegeven voor de tijdelijke prioritering van 62-minners bij sociaal medische beoordelen. UWV heeft het ministerie begin december 2024 geïnformeerd over het voornemen de in januari 2025 ingestelde tijdelijke prioritering om mensen met voorrang te beoordelen die jonger dan 62 jaar zijn, die meer arbeidsperspectief en grotere re-integratiekans hebben te implementeren. UWV heeft na beraad zelf besloten deze maatregelen te stoppen.

    Bij nader inzien leidt de tijdelijke prioritering, met name de vertaling naar de leeftijdscategorie ouder dan 62, tot vragen en onduidelijkheden. Samen met het ministerie van SZW zijn we in gesprek over maatregelen die in de zomer tot een realistisch perspectief voor onze cliënten en onze collega’s leiden. Dit jaar zijn echt meer structurele oplossingen nodig of moeten er andere keuzes worden gemaakt, bijvoorbeeld om te prioriteren op re-integratiemogelijkheden of per leeftijdscategorie.

    Samenwerking UWV en ministerie van SZW

    De laatste jaren wordt er intensief samengewerkt met het ministerie van SZW aan maatregelen om de wachttijden terug te brengen en om het stelsel voor arbeidsongeschikt te vereenvoudigen, zoals bijvoorbeeld met de onlangs afgelopen 60+-maatregel en de eerste stappen in de vereenvoudiging en verbetering van het arbeidsongeschiktheidsstelsel.

    Voor UWV is dat cruciaal omdat er voor de mensen die het WIA-stelsel nodig hebben geen perspectief is en voor UWV het stelsel onuitvoerbaar is geworden. Dat hebben de Algemene Rekenkamer, de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) en recent de minister van SZW ook geconstateerd. Wij kunnen onze maatschappelijke en wettelijke taak niet meer goed uitvoeren. Wij zijn daarom blij met de eerste stappen die de minister heeft genomen en kijken uit naar concrete voorstellen die het stelsel duidelijker, eerlijk en weer uitvoerbaar gaan maken.

    Mogen wij u kort nog wat vragen over uw chatgesprek?