Ruim 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar hadden in augustus geen betaald werk. Naast de 374 duizend werklozen waren er 3,2 miljoen mensen die niet kort geleden naar werk hebben gezocht en/of daarvoor niet direct beschikbaar waren. Dit zijn vooral mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden groeide deze groep mensen buiten de beroepsbevolking met 16 duizend per maand.

In augustus was er een daling van het percentage werkenden naar 73,0. Van januari tot en met juli schommelde dit percentage nog rond 73,3. De daling in augustus betrof vooral jongeren en 45-plussers. Bij de 55- tot 60-jarigen daalde de arbeidsparticipatie al sinds begin 2024. Bij 60-plussers was er in de eerste helft van 2024 een toename.

Eind augustus verstrekte UWV 170,7 duizend WW-uitkeringen. Dat is een stijging van 6,5 duizend uitkeringen (4,0 procent) vergeleken met juli. In augustus kwamen er 29,0 duizend uitkeringen bij en werden er 22,5 duizend beëindigd.

Vergeleken met juli steeg het aantal WW-uitkeringen het sterkst in de sector onderwijs (+38,7 procent). In de zomermaanden neemt het aantal WW-uitkeringen vanuit het onderwijs meestal toe. Dat heeft te maken met het aflopen van arbeidscontracten aan het einde van het schooljaar. Van een daling was met name sprake in de bouw (-3,0 procent) en ook in de landbouw, groenvoorziening, visserij (-2,0 procent).