Irene Vroomans, hoofd Bureau Integriteit: “Integriteit is belangrijk in de dienstverlening, maar ook in de omgang met elkaar. De mensen die een beroep op ons doen moeten erop kunnen vertrouwen dat wij onze taken op een integere manier vervullen. Daar hoort bij: een manier van werken waarbij we de ruimte nemen om de juiste professionele afwegingen te maken en morele dilemma’s met elkaar te bespreken.”
UWV besteedt veel aandacht aan het bevorderen van het integriteitsklimaat en zet in op het trainen van moreel vakmanschap van iedereen die werkt bij UWV. De gedragscode ‘Vertrouwen en verantwoordelijkheid’ helpt medewerkers in het maken van de juiste keuzes en er zijn verschillende loketten waar medewerkers terecht kunnen met hun zorgen en signalen, waaronder Bureau Integriteit. Meldingen van (vermoedens van) integriteitsschendingen of misstanden worden door hen opgepakt en onderzocht. Er wordt gezorgd voor passende maatregelen bij overtredingen.
Irene Vroomans: “Vanwege privacy kunnen we echter niet altijd laten zien welke consequenties gedragsovertredingen hebben gehad. Met bijvoorbeeld de serie ‘Integriteitsalert’ op ons intranet, waarbij we bestaande casussen geanonimiseerd behandelen, laten we zien dat het niet naleven van de gedragscode consequenties heeft. We belichten daarbij ook duidelijk hoe we tot een oordeel komen en wat daarbij de afwegingen zijn.”
Maarten Camps, voorzitter raad van bestuur UWV: "Een veilig en goed werkklimaat begint bij de manier waarop we met elkaar omgaan en het bespreekbaar maken van morele dilemma’s. Dat is fundamenteel voor een veilig werkklimaat, ook bij UWV. We ontwikkelen ons richting een meer waardengedreven organisatie. Daarin is het nodig dat we ons uitspreken, bijvoorbeeld als we zien dat in een proces iets niet goed gaat of we professionele buikpijn krijgen van de gevolgen die burgers ondervinden van ons handelen. En dat is nog belangrijker geworden vanuit onze strategie ‘Ruimte voor de menselijke maat in dienstverlening’.”
Eens per twee jaar wordt gemeten hoe UWV ervoor staat op het gebied van integriteit. We doen dit aan de hand van beleidsinformatie én de vragenlijst over integriteit die alle medewerkers ontvangen. De vragenlijst is door 6.725 medewerkers ingevuld. De resultaten zijn in het integriteitsdashboard 2024 gepresenteerd. De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek staan in het factsheet.
Onze externe Commissie Integriteit Deskundigen (CID) heeft op basis van de uitkomsten van het integriteitsdashboard de directies van alle UWV-onderdelen op maat geadviseerd. Dat is een goed aanknopingspunt om in gesprek te gaan over het verhaal achter de cijfers. Alle leidinggevenden zijn dan ook gevraagd binnen hun teams het thema integriteit te bespreken.