Het zwangerschapsverlof begint op een zelf gekozen moment tussen de 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum. Bij een tweeling of meerling start het verlof tussen de 10 en 8 weken voor die datum. Deze 2 weken waarin het verlof kan starten noemen we de flexibiliseringsperiode.
Om te weten wanneer het verlof begint, telt u terug vanaf de dag na de uitgerekende datum. Verlofdagen die voor de bevalling niet zijn opgenomen, komen bij het bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof stopt op de dag van de bevalling.
Doorwerken in flexibiliseringsperiode
Blijft iemand in de flexibiliseringsperiode werken, dan komen de verlofdagen die niet zijn opgenomen bij het bevallingsverlof. Het aantal dagen dat iemand in die 2 weken ziek is, tellen niet mee.
Het bevallingsverlof begint op de dag na de geboorte van het kind. Het duurt altijd minimaal 10 weken. Is er minder dan 6 weken zwangerschapsverlof opgenomen, tel dan de niet opgenomen dagen op bij het bevallingsverlof.
Bevallingsverlof bij een tweeling of meerling
Het bevallingsverlof start op de dag na de geboorte van het laatste kind. Is er tijdens de zwangerschap minder dan 10 weken verlof opgenomen, tel dan deze niet opgenomen dagen op bij het bevallingsverlof.
Officiële feestdagen tellen mee als gewone dagen.
Het bevallingsverlof duurt dan 10 weken. Plus het aantal dagen dat u voor de uitgerekende datum bent bevallen. En de niet opgenomen dagen van het zwangerschapsverlof.
Het bevallingsverlof blijft dan minimaal 10 weken. Plus de niet opgenomen dagen van het zwangerschapsverlof.
Het bevallingsverlof en de uitkering duren maximaal 9 weken langer als het pasgeboren kind tijdens het verlof meer dan 7 dagen in het ziekenhuis is opgenomen. Lees hier meer over op Extra verlof bij ziekenhuisopname pasgeboren kind.
Vanaf 7 weken na de bevalling mag iemand met een werkgever weer gedeeltelijk aan het werk gaan. Het aantal dagen verlof dat dan nog over is, kan de werknemer in delen opnemen binnen 30 weken.
De werknemer vraagt dit aan bij de werkgever, uiterlijk 3 weken na de bevalling. Deze kan dit verzoek alleen weigeren als het bedrijf ernstig in de problemen komt.