Deze nota geeft inzicht in de bouwstenen waarmee UWV per werkgever de gedifferentieerde premies voor de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en de Ziektewet voor het premiejaar 2025 berekent. De Belastingdienst stuurt eind 2024 aan elke grote en middelgrote werkgever een beschikking met de individueel gedifferentieerde premies en aan elke kleine werkgever een mededeling met de sectorale premies. Voor eigenrisicodragers zijn deze premies nihil.

Het gemiddelde premiepercentage voor de WGA 2025 stijgt ten opzichte van 2024 van 0,77% naar 0,83%. Dat is omdat de lasten voor 2024, voornamelijk vanwege een tijdelijke stijging van de WGA‑instroom eind 2023/begin 2024, hoger uitvallen dan bij de premievaststelling voor 2024 (in juli 2023) werd verondersteld. Voor 2025 verwachten we een verdere lastenstijging, met name als gevolg van de indexaties van de uitkeringen en een beperkte toename van het aantal uitkeringsjaren. Daarnaast anticiperen we in de premievaststelling op een toekomstige financiering van WGA‑staartlasten via de WGA‑premie. Verder zijn we ervan uitgegaan dat de zogeheten 60‑plusmaatregel, die een vereenvoudigde sociaal-medische beoordeling van 60-plussers mogelijk maakt, niet verlengd wordt naar 2025. Dit laatste betekent dat WGA‑uitkeringen aan 60‑plussers die vanaf 2025 instromen weer ten laste komen van de Werkhervattingskas in plaats van het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof). De hogere uitkeringslasten bij de WGA komen ook tot uitdrukking in de sectorale WGA‑premies. De premie stijgt voor 54 sectoren, blijft gelijk voor 4 sectoren en daalt voor 9 sectoren.

Het gemiddelde premiepercentage voor de Ziektewet stijgt van 0,45% in 2024 naar 0,50% in 2025. De premiestijging wordt met name veroorzaakt door een toename van de verwachte lasten voor de Ziektewet. Bovendien is de Ziektewet‑premie hoger dan lastendekkend vastgesteld om het vermogenstekort bij de Ziektewet geleidelijk terug te brengen. De stijgende trend van het gemiddelde premiepercentage is ook zichtbaar in de ontwikkeling van de sectorale percentages. De sectorale premie voor de Ziektewet stijgt bij 64 sectoren en daalt bij 3 sectoren. De daling van de sectorale premie bij de sector Uitzendbedrijven wordt voornamelijk veroorzaakt door lagere Ziektewet-uitkeringslasten voor deze sector als gevolg van een wijziging in de cao voor uitzendkrachten per 1 juli 2023. Door deze aanpassing betaalt bij ziekte van de uitzendkracht eerst de uitzendwerkgever het loon door tot de einddatum van de uitzendovereenkomst. Als de uitzendkracht daarna nog steeds ziek is, verstrekt UWV vervolgens een Ziektewet-uitkering.

Sinds 2017 is het aandeel eigenrisicodragers voor de WGA in de totale loonsom van alle werkgevers vrijwel stabiel. In 2024 komt dit aandeel naar verwachting uit op 38% van de totale loonsom. Bij de Ziektewet is sinds de invoering van de premiedifferentiatie in 2014 een geleidelijke toename van het eigenrisicodragerschap zichtbaar. Met name in de sector uitzendbedrijven is het aandeel in de loonsom van eigenrisicodragers gestegen: in 2024 komt dit uit op 70%, bij de overige bedrijven op 47%.