Het beroep op de Ziektewet wegens ziekte door zwangerschap of bevalling groeit al langere tijd (tenminste sinds 2013). UWV heeft nader onderzoek gedaan naar de achtergronden van de groei over de periode 2017–2020. Met de uitgevoerde analyses kunnen we de stijging in het beroep op de Ziektewet door zwangere en bevallen vrouwen beter duiden. We wijzen een aantal factoren aan die een rol spelen. Dit zijn deels beleids- en uitvoeringseffecten, deels toevallige factoren als corona, en deels populatiefactoren als leeftijd, soort contract en bedrijfstak. We kunnen de stijging nog niet volledig verklaren omdat er factoren zijn waarvan we de reikwijdte niet volledig doorgronden zoals bijvoorbeeld de gevolgen van de coronaepidemie, of omdat er factoren kunnen zijn die buiten ons gezichtsveld liggen.

  • Het aantal Ziektewet‑uitkeringen dat na de bevalling is toegekend, is met 5 procentpunt gestegen doordat het criterium voor ziekte als gevolg van zwangerschap of bevalling (de zogeheten causaliteitstoets) per 10 januari 2020 is verruimd.
  • Er is mogelijk een causaal verband tussen beoordelingen door een verzekeringsarts en verzuimduur. Sinds medio 2019 worden zieke vrouwen na de bevalling minder uitgenodigd op het spreekuur, daardoor neemt de kans op langdurig verzuimduur toe.
  • Tijdens de coronalockdown in 2020 daalde het aantal toekenningen van een Ziektewet-uitkering tijdens zwangerschap. Mogelijk was er voor zwangere vrouwen door de coronacrisis minder noodzaak voor een ziekmelding: in een deel van de sectoren hoefden ze ofwel niet te werken of hadden ze door het thuiswerken meer regelmogelijkheden om belasting en belastbaarheid in evenwicht te houden. Bij ziekte na zwangerschap kon in 2020 geen duidelijke invloed gevonden worden van corona. Als we 2021 en 2022 erbij nemen, dan kunnen we niet uitsluiten dat corona toch een belangrijk invloed heeft uitgeoefend.
  • De stijging van het aantal lopende Ziektewet‑uitkeringen vanwege zwangerschap of bevalling tussen 2017 en 2020 is maar voor een klein deel toe te schrijven aan verschuivingen in leeftijd en baankenmerken (contractvorm, loonhoogte en bedrijfstak). Er zijn wel verschuivingen bij deze vier kenmerken, maar die verklaren niet de stijging. Het gestegen beroep op de Ziektewet heeft dus vooral andere oorzaken.